• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 tips på hur du får till den perfekta buketten

  Det är som att svinga en trollstav när du sår frön till sommarblommor. För innan du vänt ryggen till, står trädgården i full blom. Plocka stora fång till ljuvliga buketter och dekorationer för sommarfesten.

  6 tips på hur du får till den perfekta buketten
  6 vägar till en hållbar bukett

  1. Använd stora och friska blommor.
  2. Ta bort de nedersta bladen på stjälkarna så inga blad hamnar i vattnet.
  3. Skär eller knipsa av stjälkarna när buketten är bunden.
  4. Sätt buketten i kallt vatten.
  5. Byt vatten dagligen och skär ett nytt snitt i stjälkarna.
  6. Placera buketten svalt om natten.

  Sommarblommor är ettåriga växter man själv sår i trädgården, men som också ofta kan köpas för utplantering. De allra flesta trivs bra i vanlig fin ­trädgårdsjord på en solig plats, och många frön kan sås direkt på friland på vår och försommar, en del även långt in på säsongen.

  Under hela groningstiden är det viktigt att jorden inte torkar ut. Det måste också rensas regelbundet så att de små plantorna inte konkurrerar med ogräset om vatten och näring. När plantorna har vuxit till sig kan man behöva gallra så att varje enskild planta får plats att breda ut sig.

  Bind den finaste buketten i regnbågens alla färger av till exempel luktärter, sommaraster, krysantemum, dillkronor och eterneller. Krydda med några djupt bordeauxfärgade fröställningar av trädgårdsmålla.

  Några sommarblommor tar lång tid på sig och bör förodlas inomhus tidigt för att blomma under sommaren – om det behövs framgår av fröpåsen. Fröna sås i brickor eller krukor och täcks med plastfolie eller glas eller sätts i ett minidrivhus. När plantorna börjar stå tätt ska de planteras om så att de hela tiden har gott om plats.

  Blommorna kan planteras ut i slutet av maj eller början på juni. Det är bäst att göra det en molnig dag. Innan de sätts i jorden är det bra att ta ut plantorna ett par timmar varje dag, så att de långsamt vänjer sig vid utelivet.

  Du kan göra dekorationer i alla typer av behållare – en träskål bör du dock klä i plast. Skär till oasis, vattna och stick i blommorna en och en. Låt stjälkarna vara högre i mitten så att allt får en vacker välvning.

  Av sommarblommor kan du binda en stor överdådig bukett. Men det är också fint med några blomstjälkar i vattenglas eller små vaser. Låga buketter är perfekta som bordsdekoration så att man ser varandra över sillen.

  Klippa vissna blommor

  Hela sommaren passas växterna med vatten. Det är också en god idé att klippa ner vissna blommor direkt, så att växten använder kraften till att bilda nya knoppar istället för att utveckla frö. Vill du samla frö till nästa år, måste du dock låta blommor från de vackraste exemplaren bilda frö i slutet av säsongen.

  Prova att binda en stor bukett sommarblommor ganska löst, så att du får ett naturligt uttryck som en blomsteräng i miniformat. Här samsas luktärter, ringblommor, krysantemum, sommaraster, gurkört, dillkronor och lejongap.

  Fin somrig bordsdekoration: Fyll en vacker skål med vatten och låt blomkalkar flyta runt.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!