Gör det själv: Låt skåpet blomma

Fantasiblommor, som påminner om små japanska vallmoblommor, är lätta att måla. Följ bara stegen – och njut av resultatet. Av Eva-Marie Wilken Foto: Martin Sølyst Översättning: Bodil Andersson

Du behöver:

Ett gammalt skåp

Målartvätt

Ljusgrå färg

Blyertspenna

Färg till dekorationer: mörkare grått, olivgrönt, neongult, neonorange 

Vit färg

Penslar i olika storlekar

Sandpapper

Gör så här:

1.  Tvätta skåpet med målartvätt, måla det sedan ljusgrått och låt det torka. 

Rita blomrankans form med en tunn blyertslinje. Gör det på fri hand. Med blyerts är det lätt att sudda ut och ändra. Måla mörkare grått längs hela rankan med en fin pensel. Det får gärna vara lite oregelbundet, linjen behöver inte vara jättetunn. Måla små kvistar längs rankan och därefter små blad som små avlånga prickar.

Gör det själv: Låt skåpet blomma

2. Måla små gröna fläckar längs rankan. Blanda eventuellt i lite vitt och gör några av fläckarna lite större. Du kan naturligtvis använda färgrester till blommorna. 

Gör det själv: Låt skåpet blomma

3.  Gnid ut de små fläckarna med en lite bredare pensel så att de blir avlånga. Det gör inget att den grå färgen blandas in, det ser bara mer levande ut.

Gör det själv: Låt skåpet blomma

4.  Blanda lite av den neongula färgen med vitt. Lägg på färgen i stora fläckar lite vid sidan om rankan med en 2 centimeter bred pensel.

Gör det själv: Låt skåpet blomma

5.  Blanda den neonorange färgen med vitt och dutta den ovanpå den gula, men också vid sidan om. Måla stora fläckar till blomhuvuden. De ska inte placeras alldeles intill rankan. Bestäm var mitten ska vara och måla utåt därifrån. 

Gör det själv: Låt skåpet blomma

6. Dutta neonorange och neongula fläckar här och där mitt i ett par av blomhuvudena. Om du tycker att du har målat för många blomhuvuden kan du lätt ta bort dem när allt är torrt. Slipa då lätt med sandpapper och måla över med den ursprungliga ljusgrå färgen.

Gör det själv: Låt skåpet blomma
Så här fint blir det färdiga resultatet:
Gör det själv: Låt skåpet blomma

Vilken färg ska jag välja?

Det skåp vi använde hade en glasskiva i dörren som vi också målade. Vi valde en vattenlöslig akrylfärg som fäster på både glas och trä. Är du osäker, fråga i hobby- eller färgaffären.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top