• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gör det själv: Låt skåpet blomma

  Fantasiblommor, som påminner om små japanska vallmoblommor, är lätta att måla. Följ bara stegen – och njut av resultatet.
  Av Eva-Marie Wilken Foto: Martin Sølyst Översättning: Bodil Andersson

  Gör det själv: Låt skåpet blomma
  Du behöver:

  Ett gammalt skåp

  Målartvätt

  Ljusgrå färg

  Blyertspenna

  Färg till dekorationer: mörkare grått, olivgrönt, neongult, neonorange 

  Vit färg

  Penslar i olika storlekar

  Sandpapper

  Gör så här:

  1.  Tvätta skåpet med målartvätt, måla det sedan ljusgrått och låt det torka. 

  Rita blomrankans form med en tunn blyertslinje. Gör det på fri hand. Med blyerts är det lätt att sudda ut och ändra. Måla mörkare grått längs hela rankan med en fin pensel. Det får gärna vara lite oregelbundet, linjen behöver inte vara jättetunn. Måla små kvistar längs rankan och därefter små blad som små avlånga prickar.

  2. Måla små gröna fläckar längs rankan. Blanda eventuellt i lite vitt och gör några av fläckarna lite större. Du kan naturligtvis använda färgrester till blommorna. 

  3.  Gnid ut de små fläckarna med en lite bredare pensel så att de blir avlånga. Det gör inget att den grå färgen blandas in, det ser bara mer levande ut.

  4.  Blanda lite av den neongula färgen med vitt. Lägg på färgen i stora fläckar lite vid sidan om rankan med en 2 centimeter bred pensel.

  5.  Blanda den neonorange färgen med vitt och dutta den ovanpå den gula, men också vid sidan om. Måla stora fläckar till blomhuvuden. De ska inte placeras alldeles intill rankan. Bestäm var mitten ska vara och måla utåt därifrån. 

  6. Dutta neonorange och neongula fläckar här och där mitt i ett par av blomhuvudena. Om du tycker att du har målat för många blomhuvuden kan du lätt ta bort dem när allt är torrt. Slipa då lätt med sandpapper och måla över med den ursprungliga ljusgrå färgen.

  Så här fint blir det färdiga resultatet:

  Vilken färg ska jag välja?

  Det skåp vi använde hade en glasskiva i dörren som vi också målade. Vi valde en vattenlöslig akrylfärg som fäster på både glas och trä. Är du osäker, fråga i hobby- eller färgaffären.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!