• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så bygger du ett torn till kryddorna

  Våren – och odlingslusten – är här. Bygg ett snyggt och praktiskt torn för balkongen eller uteplatsen så får du en komplett kryddträdgård nära till hands.
  Konstruktion och ritning: Anders Jeppsson Foto: Anna Jeppsson

  Så bygger du ett torn till kryddorna

  Snickra ett odlingstorn, så kan du njuta av färska kryddor hela sommaren och långt in på hösten. Att odla i nivåer gör att både du och solen kommer åt. Att ha kryddväxterna nära uteplatsen är även praktiskt, till exempel när man grillar.

  – Dessutom står kryddorna skyddade från vind. Basilika, till exempel, trivs ju i skyddat läge, säger Anette Sievers, Icakurirens trädgårdsredaktör.

  Anette Sievers tips är att lägga ett lager plast i botten och sätta ner kryddväxterna i sina krukor.

  – Stadga sedan upp dem med sjösten eller lecakulor. Växterna kräver ju olika mycket vatten, så att ha separata krukor är -absolut att föredra, säger hon. 

  Kryddväxttornet är med sina snedställda kanter lite knepigt att bygga, En kap- och geringssåg är därför ett måste, men med den är det inte särskilt svårt. 

  Det enda virke du behöver är en ytterpanelbräda på 21 x 120 millimeter. Brädan har tre hyvlade sidor och en sågad, välj vilken sida du vill ha utåt och var konsekvent.

  Du behöver

  Ytterpanelbräda 21 x 120 mm: (Totalt cirka 15 meter)

  2 stycken à 330 mm (A) (Dessa klyvs sedan till 4 stycken cirka 58 mm breda)

  4 stycken à 380 mm (B)

  4 stycken à 250 mm (C)

  2 stycken à 240 mm (D)

  4 stycken à 280 mm (E)

  4 stycken à 150 mm (F)

  4 stycken à ca 660 mm (G)

  4 stycken à ca 530 mm (H)

  4 stycken à ca 400 mm (J)

  Trälim för utomhusbruk

  Träskruv 4 x 60 mm cirka 110 stycken

  Dörr- och fönsterfärg i valfri färg

  Gör så här:

  1   Såga delarna A, B, C, D, E och F.

  2  Klyv delarna A så att du får 4 delar cirka 58 mm breda.

  3  Limma och skruva ihop del-arna A till en ram. Använd två skruvar i varje hörn. Gör på samma sätt med delarna E respektive F.

  4  Limma och skruva fast del-arna B mot ramen E. Limma och skruva sedan fast ramen A med skruvar genom B.

  5  Limma och skruva fast del-arna C mot ramen F. Limma och skruva sedan fast C mot ramen E.

  6  Limma och skruva fast del-arna D mot ramen F.

  7  Fasa av ena kanten på det som ska bli delarna G, H och J i ca 55 grader, det är ingen fara om det inte blir exakt. Enklast är det med en bordssåg men det går bra med andra sågar också, till exempel sticksåg. (Avfasningen syns tydligt i den röda cirkeln på ritningen.)

  8  Vinkla kap- och geringssågen 31,6 grader och luta dess klinga 33,9 grader. Dessa gradtal finns utmärkta på skalan på de allra flesta kap- och geringssågar. Såga. Håll brädan mot den kant den ska sitta på och rita var den ska sågas i andra ändan. 

  Vänd brädan upp och ner och såga igen. Se till att ha lite extra virke så att du kan prova dig fram några gånger.

  9  Börja med delarna J. Limma och skruva fast efter hand som du sågar dem. Limma och skruva ihop dem i hörnen också. Gör på samma sätt med delarna H och slutligen delarna G. Kanske blev det inte perfekt i alla hörnen. Slipa där det behövs så blir hörnen fina.

  10  Måla kryddväxttornet i den färg du vill ha. Dörr- och fönsterfärg är hårdare än fasadfärg och lämpar sig därför bättre. 

  Tips: Förborra alltid när hålet ska sitta nära ändträ så undviker du att det spricker. Även om det heter att virket är 21 x 120 mm så kan det vara lite mer eller lite mindre beroende på fuktigheten i virket. Du kan också ha sågat lite fel. Även små avvikelser kan ha betydelse för resten av bygget.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!