• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så här lyser du upp ditt hem med påskliljor

  Ett gäng minipåskliljor lyser upp både hemmet och humöret. Slösa med blomman i fina arrangemang, och ta med dig en strut när du går bort.
  Text & foto: Maria Hansson

  Så här lyser du upp ditt hem med påskliljor

  Den söta påskliljan i miniatyr hittar man överallt på våren, oftast 4–5 lökar i en och samma kruka för en billig peng. Köp hem ett gäng och dekorera på flera platser i hemmet. Och varför inte skippa den traditionella krukan och mossan, så att man kan se de vackra lökarna?

  Både stora och små påskliljor tillhör släktet Narcissus. Namnet kommer från den grekiska mytologins bildsköne yngling Narcissus, som förälskade sig i sin egen spegelbild i en klar källa. Han blev så deppig över att inte kunna fånga bilden av sig själv att han tog sitt liv. På platsen där han dog växte det upp en narciss. 

  Den minipåsklilja vi köper i butikerna på våren är oftast sorten 'Tête à tête'. Från varje lök kommer flera blomstänglar och blommorna håller sig fina länge. Påskliljor i kruka trivs bäst om de får stå svalt och i likhet med andra blommande lökväxter på våren tål de några minusgrader. Varför inte placera en lysande kruka på trappen för att hälsa välkommen. 

  Ta bort plastkrukan och linda in rotklumpen i en boksida. Knyt med ett fint natursnöre.

  En korg kommer lastad! Vackra minipåskliljor i bokpapper är en perfekt gå bort-present.

  Samla några flaskor på en bricka och skapa ett stilleben med påskliljor, Påskliljorna går utmärkt att ha som snittblommor. Gamla glasflaskor i brunt blir fint till.

  Sex liljekrukor i en trälåda. Lägg några boksidor i botten och ställ sedan påskliljorna i lådan. Täck jorden med täckbark och dekorera med pinnar.

  Att dekorera med naturmaterial är vackrast, som täckbark, pinnar och alkottar.

  Påskliljorna behöver inte stanna i krukan. Dela på lökarna, skölj bort jorden och knyt fast dem på ett snöre. Linda en ranka från en murgröna runt snöret.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!