1. Skydda julstjärnan från kyla
Julstjärna eller Euphorbia pulcherrima som den heter på latin förknippas starkt med vår svenska jul. Men blomman är långt hemifrån då den växer vilt i Mexiko. Det är alltså en växt som inte är särskilt förtjust i vår svenska vinterkyla och därför ska du skydda den från det där du placerar den. Även vid inköpet är det värt att välja exemplar som man ser har stått skyddade från drag och kyla. Det värsta man kan göra är att köpa en blomma som stått utomhus. En köldskadad julstjärna tappar snart bladen. Temperaturen inomhus får inte understiga 15 grader, då ramlar bladen av. Se också till att blomman skyddas mot kyla när den transporteras hem.
2. Syna blommorna när du väljer julstjärna
När du köper en julstjärna så är det smart att ägna lite extra tid åt att syna blommorna. De bästa att köpa är de där de små blommorna som sitter i mitten av de röda bladen fortfarande är knoppar. Se också till att det de gröna bladen på det exemplar du får med dig är tjocka och friska, skriver Odla.nu.
3. Så mycket vatten ska din julstjärna ha
Julstjärnor gillar inte för mycket vatten och det är lätt att övervattna. Kolla redan vid inköpet att julstjärnans jord inte är för blöt. För mycket vatten leder till att rötterna ruttnar och att blomman till slut dör. För lite vatten är inte heller bra, men blomman har lättare att återhämta sig från det än tvärtom, skriver Odla.nu. Vattnet ska vara fingervarmt/rumstemperatur.
4. Behålla blomman tills nästa år
Julstjärnan är en perenn och kan behållas långt efter det att de röda bladen ramlat av. Problemet är bara att det är väldigt knepigt att få bladen röda lägligt till jul igen. För att lyckas med det måste blomman stå i kompakt mörker i 14 timmar per dygn i åtta veckor, skriver Odla.nu. Kanske inte värt mödan, men riktigt kul om man lyckas. Här kan du läsa mer om hur man gör.
5. Julstjärnor är giftiga
Julstjärnor är giftiga och bör därför hållas utom räckhåll för barn och husdjur. Det är också värt att tänka på om du snittar eller skär av stjälkar och blad. Använd handskar och tvätta händerna noggrant efter att du varit i kontakt med växtsaften.