• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så maxade de sina 55 kvadrat

  Med smart planering kan ett litet hus kännas riktigt rymligt. Följ med till familjen Brandt-Englunds luftiga västkustdröm på 55 kvadrat.

  Så maxade de sina 55 kvadrat
  Husets svarta fasad har kompletterats med enkelt plåttak. Snyggt, modernt och plånboksvänligt. Foto: Tommy Durath

  Ibland är vägen till ett eget fritidshus lång och krokig, särskilt om budgeten är liten. Familjen Brandt-Englund längtade till havet och laddade för att flytta permanent. De tittade på hus vid kusten och budade för att sedan se det glida ur händerna när priserna steg i höjden.

  – Vi var redo, men när vi inte lyckades hitta rätt hus till rätt pris drog det ut på tiden. Då hann det hända så mycket på jobbfronten hemma att det kändes svårare att genomföra den där flytten, minns Pernilla Brandt-Englund

  Flyttplanerna grusades men längtan efter havet fanns kvar. Då dök möjligheterna att köpa en tomt upp. Det fick Pernilla och maken Conny Englund att börja leka med tanken på att bygga ett fritidshus. 

  – Det är ju inte så att vi rullar i pengar, säger Pernilla och skrattar. Det var ingen självklarhet att vi skulle ha möjlighet att bygga. Vi räknade och räknade och kom fram till en budget som vi var tvungna att strikt hålla oss till. Det innebar att om en sak blev dyrare än tänkt var vi tvungna att spara in på något annat, säger hon. 

  Pernilla arbetar som inredare. Som sådan är hon van vid att hantera budgetar och vara tvungen att åstadkomma mesta möjliga effekt till minsta möjliga kostnad. Visserligen är det normalt offentliga 

  miljöer, större företag och skolor som är hennes arbetsområde, men tankegångarna och arbetssätten är lätta att överföra. 

  Conny är plattsättare och händig i det mesta. Slutsatsen blev att om de använde sig av alla sina knep och gjorde så mycket som möjligt av jobbet själva så skulle de klara det. 

  – Man får tänka att allt inte behöver vara tipptopp och färdigt direkt. Hellre satsa pengar på att få grundarbetet gjort rätt och rejält från början. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!