Har sommarblommorna i krukan utanför dörren kroknat? Då är det roligt att tänka lite nytt och fixa ett eget höstarrangemang.
– Man kan ju göra så mycket mer än att köpa en fempack ljung för en hundring, säger Patrik Vilsmyr, trädgårdsmästare på Mäster Grön i Helsingborg som förser många av landets blomsterbutiker med växter.
Han konstaterar att en av de hetaste trenderna är att tänka kreativt, exempelvis med olika bladdekorativa växter, sådana som ger kontrast i både färg och form. Den röda alunroten är populär och finns i många olika nyanser. Även hebe och bladbegonia ger liv till planteringen. En annan riktning är det silvriga, som stämmer bra med den minimalistiska inredningstrenden både ute och inne.
– Det finns ett ökande intresse för att jobba mer med sina krukplanteringar idag, konstaterar Patrik Vilsmyr, det är som att skapa sig en miniträdgård med olika beståndsdelar.
Även ormbunkar är poppis i höst, liksom gräs i olika nyanser och höjd, berättar Ulrika Stjernfelt, PR-ansvarig på Blomsterlandet.
– Själv är jag svag för prydnadskålen, som gör sig så fint i höstkrukan, säger hon.
Spara det som mår bra
Bara för att sommarblommorna har gett sitt bästa krut behöver du inte slänga allt. Har du murgröna, plättar i luften eller penningblad som är i fint skick, låt dem vara kvar i krukan och ersätt den vissnade blomman med en ny höstigare sort. Cyklamen eller krysantemum ger färg och piggar upp.
Tacksam taklök
Ett annat sätt att ta tillvara det du redan har är att spara de perenna växterna över vintern och hitta en plats åt dem i trädgårdsrabatten i vår. Alunrot, penningblad och flera av grässorterna är fleråriga.
Taklök är en annan växt som ökar i popularitet, den är dessutom mycket tålig och kan övervintra. Den heter Sempervivum på latin, vilket betyder “alltid levande”, ett mycket passande namn.
– Sätt flera tillsammans i en kruka, eller blanda den med exempelvis alunrot, murgröna och sedumväxter, tipsar Ulrika Stjernfelt.
12 växter du kan plantera på hösten
På hösten ska man plantera växterna tätare än i vårens krukor, eftersom det inte sker någon tillväxt.
Så hur mycket kyla tål växterna? Trädgårdsmästare Patrik Vilsmyr graderar:
Lätt frost
- Krysantemum
- Bladbegonia
- Hortensia
Flera frostnätter, ner mot fem minusgrader
- Ormbunke
- Plättar i luften
- Penningblad
- Cyklamen
Klarar hela vintern
- Alunrot
- Hebe
- Prydnadskål
- Murgröna
- Taklök