Fem snabba lyft för köket

Här är tre enkla tips som du själv kan göra för att ge köket ett rejält lyft.

Byt ut stänkskyddet

Det ska alltid finnas något slags stänkskydd vid diskbänken, och det ska vara lätt att torka av. Ett kök är inte ett våtutrymme och kakel utgör inte något tätskikt så man behöver inte heller vara nervös över att byta och göra själv. Det är fortfarande vanligast med kakel som stänkskydd, men alternativen är oändliga: glas, tapet, zinkplåt, betong och träpanel. Att byta  sitt standardkakel mot tapet gör något med hela rummet. Om du sätter upp träpanel, se till att måla med en högglansig färg som är lätt att göra ren.

Bättre belysning

Med bra belysning blir köket både mer praktiskt och skönare att hänga i. Man behöver ha bra arbetsljus över köksbänkarna och allmänbelysning vid matplatsen. Glöm inte heller att mysbelysning är bra även i köket. Tänk slingor, bordslampor, lyktor och levande ljus. Med så många mörka månader som vi har kan smålamporna vara det som håller oss över ytan i väntan på våren.

Ny blandare

Att byta blandare kan ge både ett estetiskt lyft och vara miljösmart, eftersom moderna blandare ofta är mer snålspolande. Kontrollera att den nya modellen passar håligheten i diskbänken. Gör arbetet själv bara om du känner dig helt säker på att du vet hur man gör, ring annars en rörläggare. Det krävs att det blir hundraprocentigt tätt och det är många beståndsdelar som behövs. Det blir lätt många turer till byggvaruhuset för att komplettera med ny klämring eller någon saknad koppling. Och en läckande blandare kan bli en dyrköpt historia…

Fixa skåpsluckorna

En stor del av väggytan i köket upptas av skåpsluckorna, så att förnya dem ger stor effekt.
Byta luckor. Idag tillverkar många leverantörer specialutformade luckor till andra fabrikanters stommar, ett förhållandevis prisvärt sätt att få ett nytt och mer spännande uttryck i rummet.
Måla om. Använd skumgummiroller, det blir nästintill helt slätt. Lättast är om du lyfter av luckorna och lägger dem på arbetsbockar när du målar. Då kommer du lättare åt även luckans kanter. Glöm inte att skruva bort beslagen och att vara noga med målartvätten.
Lackera om. Att lämna in skåpsluckor för lackering ger en helt jämn yta, och köket blir som nytt. Det kostar runt 200 kronor per lucka i snitt, priset varierar vanligtvis beroende på profilering och hur ytan tidigare är behandlad.
Skapa öppna hyllor. Enklast av allt är att ta bort luckorna på överskåpen. Det kräver ju viss fräschör av det invändiga måleriarbetet, och att man håller ordning i hyllorna. Sätt hylltejp på kanterna för hemtrevlig mormorskänsla.
Byt knoppar. Glöm inte heller att man lätt byter knopparna på luckorna. Urvalet begränsas av att man behöver välja handtag som passar de befintliga hålen, det är omöjligt att själv spackla igen dem snyggt och det ser inte så kul ut med extrahål som kikar fram.

Byt bänkskivor

Arbetsbänken är en annan stor och viktig yta i köket. Att byta ut en gammal sliten bänkskiva mot något nytt kan lyfta köket till oigenkännlighet. Det kan vara billigt eller kosta hur mycket som helst, det beror helt på vilken sorts material som du väljer. Fundera över vad du vill, och för- och nackdelar. Trä till exempel kräver ett visst underhåll, eftersom det ska slipas och oljas någon gång per år.

 

Fixa köket på en helg >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top