Så odlar du utan jord

Hydroodling är senaste trenden bland trångbodda stadsmänniskor. Att odla i vatten ger stor skörd på liten yta samt närodlade grönsaker året om.

Att odla egna grönsaker utan jord är inne bland storstadsodlare. Tekniken kallas för hydroodling och innebär att man odlar växter i vatten med flytande näringslösning istället för i jord.
Odlingssättet har många vinster; växterna kan planteras tätare, eftersom de inte utvecklar ett lika stort rotsystem som vid jordodling och du får större skördar på grund av att växten får både näring och vatten regelbundet.
Och så blir det närodlat; du kan skörda grönsaker hemma i lägenheten året om.
För den som bor trångt är fördelen att det går att odla både på höjden och längden, i fönster och på väggen.
Odlingssättet är hållbart, eftersom systemet är slutet, vilket medför att inga gödningsmedel eller bekämpningsmedel läcker ut i omgivningen.

Feedback på Facebook

Hydroodling, eller hydroponisk odling som det också kallas, är en fortsättning på stadsodlartrenden, tycker Helena Karlén, hortonom på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Alnarp:
– Det passar urban odling mycket väl, och det är mest unga odlare som visar ett ökat intresse. De vill odla, men kanske bor trångt och saknar balkong. Istället plockar de ihop delar till ett hydroponiskt system och odlar i fönstret eller på väggen.
Sallad och kryddväxter som basilika, persilja, dill och koriander är enkla sorter att odla. Det kanske inte blir jätteskördar, men man delar gärna sina erfarenheter på Facebook och Youtube.

Maxad metod

Hydroponisk odling är inget nytt påhitt. Under andra världskriget använde militären sig av mobila hydroponiska trädgårdar i Stilla havet för att ge soldaterna färska grönsaker. Och växthus med hydroponisk odling har använts av professionella odlare sedan 1960-talet. Förespråkarna kallar den här tekniken det ultimata odlingssättet eftersom näring och vatten utnyttjas maximalt jämfört med att odla i jorden.
Sedan ett par år tillbaka finns en valbar kurs i hydroponisk odling på SLU i Alnarp, där Helena Karlén är lärare.
– Studenterna har snappat det här. Det handlar inte om hightech och att odlingen skulle vara steril, det finns mikroorganismer här som i alla växtmiljöer.

Kraftig snabbväxare

Hydro betyder vatten och ponic har med arbete att göra. Det innebär att det är vattnet som utför arbetet och att växterna får sin huvudsakliga näring via bevattningsvattnet. Växterna behöver inte leta vatten och växtnäring utan kan använda sin energi till att växa ovanför ytan istället för att bilda stora rötter. Följden blir att de växer snabbare och blir kraftigare.
Mycket förenklat går det till så att frön förodlas i “rockwool-kuber”, speciellt gjorda för rotning av fröer. När växten fått sina första hjärtblad flyttas den över till ett hydroponiskt system.
 Man kan också förodla i en plastkruka med såjord, men då måste rötterna rengöras innan växten flyttas över till vattensystemet. Sticklingen planteras där-efter i en kokosfiberbrikett i en nätkruka. Krukan placeras i en låda som tillförs en svag näringslösning. Därefter vattnar man manuellt 1–2 gånger i veckan.
– Jag ser inga nackdelar, det är inte komplicerat, säger Helena Karlén. Men gör man fel går allt åt pipsvängen. Här har vi ingen buffert att tala om. Om man inte späder växtnäringen och om det blir syrebrist i näringslösningen så dör växterna.
– Och så måste man se till att ha rätt och tillräckligt mycket ljus.

Fluga med växtkraft

Det här är ingen tillfällig fluga, det är något som kommer att utvecklas allt snabbare, förespår Helena Karlén. System för odling på höjden kommer kanske att vara en del av boendet för morgondagens stadsbor.
– Ta till exempel “Green-house” i stadsdelen Augustenborg här i Malmö, ett spjutspetsprojekt inom hållbar stadsutveckling. Där bygger man ett 14-våningshus där lägenheterna har 22 kvadratmeter odlingsbalkonger och på husets tak finns en stor trädgård för odling.
Ikea har också hängt på den här trenden, företagets nya odlingsprodukter testades hos SLU i Alnarp under förra året.
– Nästa år kanske vi kan se dessa produkter för “home-farming”, hemmaodling, i Kina, Europa och Nordamerika. Det kommer att finnas odlingsprodukter som passar både nybörjaren och de som odlar mycket. Ett modulsystem som innebär att man bland annat kan integrera odling i köket. Efter det kommer ingen tycka att hydroponiskt är märkligt.

Så bygger du ett eget vattensystem för hemmaodling >>

 

Av Ann Kristin Rönnerbäck

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top