Gör ett regnskydd till cykelkorgen

Skyddet dras enkelt över korgen och öppningen försluts med anoraksnöre. Locket ger ett extra skydd mot vattendropparna.

Välj rätt material

Vi har använt bomull med pvc-överdragen yta, en lite bättre kvalitet av vaxduk. Den är enklare att sy i, mer formbar och får inte lika lätt veck som tunnare och billigare varianter.
Inköpsställe: Stoff och Stil och Bluebox.se, men det går lika bra med en välsorterad tygaffär.

Du behöver
110 x 54 cm vaxtyg till stommen.
2 st bitar à 22 x 27 cm vaxtyg till locket
ca 70 cm kantband
10 cm kardborrband
60 cm resårband
115 cm anoraksnöre
Ca 1 cm sömsmån är inräknat i måtten.

Gör ett regnskydd till cykelkorgen
(Klicka på bilden för att se större mall)

Så här gör du
1. Vik in cirka 2 cm längs med båda långsidorna av den stora biten och sy (kanaler för resårband och anoraksnöre).
2. Trä resårbandet genom den ena kanalen (denna sida ska sedan vara nedåt). Ta hjälp av en säkerhetsnål, som du fäster i ena änden av bandet och puttar genom kanalen. Se till att hålla i andra änden under tiden. Sy fast ändarna på resårbandet, vid ändarna av tygstycket. Kör några gånger fram och tillbaka med symaskinen, för bästa hållbarhet.
3. Vik tygstycket, rätsida mot rätsida, kortsida mot kortsida och sy en söm. Se på ritningen vilka öppningar som ska lämnas. Vänd rätt.
4. Klipp av 5 cm kardborrband och sy fast vid nederkanten, enligt ritningen, så att skyddet går att stänga om nederkanten på korgen.
5. Lägg de två bitarna till locket, avigsida mot avigsida. Klipp rundade hörn vid ena kortsidan, enligt ritningen. Ta hjälp av till exempel ett glas eller annat runt att rita efter.
6. Sy fast kantband längsmed långsidorna och den rundade kortsidan.
7. Vik in den raka sidan av locket cirka 1 cm, och sy fast locket mitt på sömmen bak på stommen, cirka 10 cm ner från ovankanten.
8. Sy fast resterande bit kardborrband på lockets undersida och motsvarande sida av stommen.
9. Trä anoraksnöret genom den andra kanalen Ta hjälp av en säkerhetsnål, som du fäster i ena änden av snöret (se till att hålla i andra änden under tiden).
10. Dra ihop snöret och stäng locket.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top