• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • "Arnold gav oss en doftande oas"

  Odlandet fortsätter för vår trädgårdsredaktör Carina Jörsäter. Här är senaste nytt från kolonin.

  "Arnold gav oss en doftande oas"

  Mmmmm, så här års har alla örter vuxit till sig och lockar våra sinnen – för visst måste man bara låta fingrarna dra över en lavendelplanta eller ros­marinen? Dofterna, färgerna, smakerna…
  På vårt koloniområde i Lövsta, Hässelby, har vi en fantastisk oas, som även är öppen för besökare.
   I Sinnenas örtagård finns dryga hundratalet ­olika växter, de flesta med hälsobringande effekter. Men se upp, somliga är också giftiga.
  Det var en av föreningens medlemmar, numera framlidne trädgårdsmästaren Arnold Romberg som skapade denna örtagård som sitt livsprojekt när han gick i pension. Nu sköter vi medlemmar den så gott vi kan.
  Här har jag och många andra besökare strosat runt, njutit och fått koll på vad olika växter heter, eftersom Arnold noggrant handskrev fina namnskyltar till varje ört.
  Örterna har något som lockar oss till välbefinnande. Är det inte just det att de talar till oss med ett naturligt och även lite romantiskt språk? Och så sätter många ju piff på maten.

  Här några tips – både Arnolds och mina – på hur du kan ta tillvara några vanliga kryddörter:
  Citronmeliss
  Lugnande kvällste: Lägg en handfull färska blad citronmeliss i en tekopp och häll på hett vatten. Låt dra cirka 10 minuter, sila sedan bort bladen.
  Rosmarin
  Värmande fotbad: Lägg ett par färska kvistar rosmarin i en stor kastrull med kokande vatten, sänk värmen och låt sjuda ett par minuter under lock. Späd med lite kallt vatten för att få lagom temperatur, häll upp i fotbaljan.
  Kryddtimjan
  Te mot halsont: Häll hett vatten över 2 matskedar färsk timjan i en tekopp. Låt dra, sila och ha gärna i lite honung. Obs! Inget för gravida.
  Humle
  Nattfösare: Stänk lite alkohol på humlekottar och lägg dem i en tygpåse eller ett örngott. Lägg dem under huvudet och sov gott!
  Lavendel
  Prova att baka möra kakor med en distinkt smak av lavendel, se receptet här intill.

  Mer information om örtagården finns på www.lovstakoloni.se.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!