Allt går inte som man tänkt sig

Odlandet fortsätter för vår trädgårdsredaktör Carina ­Jörsäter. Här är senaste nytt från kolonilotten.

Etapp 2 har inletts i min egen lilla trädgårdskamp. Första etappen var försådden hemma. Nu kommer – med all önskvärd tydlighet – direktsåddens facit. Efter tiotalet säsonger på kolonin har jag lärt mig att inget år är det andra likt. Kanske är det också tjusningen med det hela, man vet aldrig vad som ska funka just den här säsongen.
I år sådde jag i frilanden en mycket varm och solig söndag i maj. Mums, tänkte jag, här kommer det att gro! Nästa dag slog vädret om radikalt och temperaturen sjönk, dock utan att krypa under nollan, som tur var. Nu kan jag konstatera att det inte blir några morötter från den sådden.
Men skam den som ger sig! För nu kan etapp 3 få komma, det vill säga att man sår igen. Jag har köpt nya morotsfröer och gör ännu ett försök.

Jag undrar hur det är ställt med våra fröer nuförtiden. Har ingen statistik, men min subjektiva upplevelse är att jag lyckades bättre med mina frösådder på friland för tio år sedan. Har fröernas kvalitet försämrats? Det är fler än jag som ställer sig den frågan här på koloniområdet. Jag försöker numera handla mina fröer mer selektivt från firmor som verkar ha högre kvalitet och lägger hellre på några kronor för att få schysta fröer. Men hur vet man vilka som funkar? Trial and error!

En annan ständig kamp är den mot sniglarna. För hur kul är det när man just planterat sina små plantor – och så är de halvt uppätna om några dagar? Jag vågar knappt erkänna, med risk för att bli haffad för brutal metod, att jag kör med det hårda artilleriet mot de slibbiga mördarsniglarna. Så fort jag ser en så tar jag en gammal växtsax och klipper dem mitt itu (hu). Samlar dem i en plastpåse och lägger i soporna. För lägger man dem i skogskanten så blir de mat till sina kompisar. Det känns som att välja mellan pest eller kolera. Jag frågade mina grannar om hur de hanterar mördarsniglarna. Fick de mest skilda tips; häll hett vatten på dem, lägg dem i shampoo, lägg dem i öl, häll salt på dem… Vad gör du? Det vore spännande att få höra dina erfarenheter, så mejla mig gärna.

PS. Det finns även tid för njutning på kolonin! Växtkraften tar stundom helt andan ur mig. Naturens under! DS.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top