Ät upp dina objudna gäster

Odlandet fortsätter för vår trädgårdsredaktör Carina ­Jörsäter. Här är senaste nytt från kolonilotten.

Ät upp dina objudna gäster
Foto: Birgitta Rydbeck

Gratis och prima råvaror är en ynnest. Passa på och fynda i trädgårdens skrymslen och vrår!
För vem har sagt att man måste så fröer för att kunna skörda? Medan mina grönsaksfröer denna kylslagna vår har tagit gott om tid på sig att komma upp ur jorden, finns det gott om vissa grödor som växer så det knakar.
Ogräsen till exempel!

I år har jag äntligen tagit mig för att smaka på min “ovälkomna” gäst kirs­kålen som ångar på, trots att jag lagt en markduk på för att hejda dess framfart. Mums, det finns mycket att laga med kirskål! Testade att göra en kirskålspaj och den blev verkligen supergod. Nya fina boken Det vilda köket av örtexperten Lisen Sundgren och kocken Rune Kalf Hansen inspirerade också. Vad sägs om stekt palsternacka med oliver, fetaost och kirskål? En höjdare som vi alla runt bordet njöt av till den grillade laxen under vårens första utomhusmiddag.
Nu står nässlorna på tur – en klassisk soppa får det bli och sedan tänker jag försöka torka nässlor för kommande mörka tider. Ett gratis tillskott, nässlan innehåller mycket järn och en massa andra nyttiga ­näringsämnen, perfekt att toppa frukostyoghurten med eller göra en härlig smoothie.

Libbsticka är inget ogräs, men det är en tidig och pålitlig vän som återkommer varje vår och verkar trivas utan att man ger den något extra
i form av näring. Den kan bli rejält stor och manshög!
Libbstickan har en selleriliknande smak som jag gillar, passar perfekt att ha i soppor till exempel. Eller woka den med andra grönsaker. Man ska dock vara försiktig med den för smaken är genomträngande och en liten kvist räcker långt.

Vill du testa mina ogräsrätter? Här är recepten:

Kirskålspaj med chevre

Stekt palsternacka med oliver, fetaost och kirskål

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top