• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Proffsets bästa tips för att få fina och blanka fönster

  Prisbelönte fönsterputsaren Ivan Bengtsson tipsar om det bästa sättet att putsa dina fönster. A och O är rätt redskap och rengöringsmedel!

  Fönster

  Det hänger på redskapen.
  – Använd fönstersåpa, en skrapa och ett gammalt urtvättat lakan som inte luddar sig.
  Fönstersåpa finns att köpa hos städgrossisthandlare och dit kan vem som helst gå, inte bara företag. Vanlig såpa är inte bra, den innehåller nämligen olja som drar till sig smuts.

  Putsa med diskmedel är heller inget som Ivan Bengtsson rekommenderar.
  – Diskmedel innehåller också en liten del olja och när du putsar blir det en hinna av olja på fönstren. Det gör att dammet fastnar på fönstret i stället för att studsa bort. Glasytan ska vara neutral då fastnar inte dammet.
  Fönsterputsmedel som finns att köpa i mataffären innehåller ofta ammoniak, vilket inte är bra för vare sig miljön eller för människan.
  – En myt är att det är bra att putsa med tidningspapper, men det är ingen mening.  Förr fanns det ammoniak i trycksvärtan, vilket verkar rengörande. I dag finns inga såna tidningspapper. Och ammoniak är som sagt inte bra.

  För bästa resultat ska fönstret först putsas vågrätt, börja uppifrån i ena hörnet och för skrapan med liten lutning. För att undvika ränder från där du börjar dra skrapan, så är ett tips att torka med trasa den första centimetern in och sedan dra skrapan vågrät därifrån, då slipper du startränder.
  Sist men inte minst är också vattentemperaturen av betydelse.
  – Kallt vatten är det bästa. Annars immar det lätt igen av vattenångan när du putsar mellan fönstren, om du har flera rutor.  Imman försvinner visserligen men använd aldrig varmare än ljummet vatten, understryker Ivan Bengtsson.

  Av Katrin Åsander

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!