Odla ätbart på fönsterbrädan

Fortsätt odla inne när det blir höst. Vi hälsade på hos Tora Råberg i Malmö, som odlar mat på fönsterbrädan.

Kort om Tora Råberg

Ålder: 34 år

Bor: Lägenhet i Malmö

Familj: Sambo

Jobbar: Hortonom och trädgårdsrådgivare

Blogg: ekoradgivning.wordpress.com

Drömmer om: Att fler ska upptäcka glädjen i att odla ätliga växter på fönsterbrädan, balkongen eller i trädgården.

Tre bra bladgrönsaker

Malabarspenat är en värmeälskande lian, som växer snabbt. Trivs att klänga på snöre eller spaljé. God i till exempel wok och paj.

Nyzeeländsk spenat är inte släkt med spenat, även om den har tydlig spenatsmak. Tål torka. Bildar inte nitrit lika lätt som vanlig spenat.

Sareptasenap, ‘Osaka purple’, är en typ av kålväxt som används som salladsgrönsak, rik på vitaminer och mineraler. Växer snabbt. God tillgång på vatten och näring ger mildare smak.

Fem bra kryddväxter

1. Citrongräs går lätt att klara inne. Alla delar av växten ovan jord kan användas i matlagningen. Vill du dra upp gräs snabbt, använd färska själkar från orientaliska butiker som sticklingar.

2. Citronmeliss klarar det mesta, både ute och inne. Vill stå ljust och inte så blött inne.

3. Gräslök klarar livet på fönsterbrädan bra. Toppa så att det är fem centimeter kvar i krukan, så kommer den igen.

4. Oregano behöver mycket ljus och får ranka grenar inomhus, liksom släktingen mejram.

5. Timjan får spröda stjälkar inne, men är ganska lätt att få att överleva.

Odla ätbart på fönsterbrädan
Citrongräs är lättodlat och ger fräsch citronsmak till woken. Hela växten går att använda.
Odla ätbart på fönsterbrädan
Malabarspenat behöver inte mycket ljus och växer snabbt.

Rankor svingar sig runt fönstret och physalis hänger som klockor på frodiga plantor. I köksfönstret står små krukor med kryddor på rad. Det är grönt och vackert hemma hos Tora Råberg i Malmö, men växterna är också goda.

– Det finns massor med mat och kryddor som går att odla inne. Jag önskar att fler skulle vilja testa, säger Tora.

Lägenheten delar hon med sin sambo och några goda vänner. Odlingarna finns förstås i det egna rummet, men också i de gemensamma utrymmena. Tora använder inget extraljus när vi hälsar på, men kommer att skaffa inför vintern. Nya lågenergilampor för växter i vanlig glödslampsform gör det enkelt. Bor man i Sverige och dessutom på bottenvåningen är det få växter som håller till godo med det ljus som ges när det är som mörkast.

– Men de växter jag odlar klarar sig med lite ljus, till exempel malabarspenat, berättar Tora och visar på slingor med lustiga svarta fröer som klänger runt fönstret.

I sin naturliga miljö svingar sig malabarspenat på träd i regnskogen och där är det varmt och mörkt, inte olikt inomhusmiljön – om man undantar fukten. Fröna gror inte förrän efter flera veckor, men sedan är växtkraften enorm. En annan favorit i söderfönster är citrongräs, som också växer snabbt. Grässtråna går att finhacka och använda i grytor, även om det är de uppsvällda stjälkarna som vanligtvis används.

Många andra bladgrönsaker i det asiatiska köket kan med fördel sås sent på säsongen och odlas både inne och ute. De tål ofta en del frost, om man till äventyrs vill odla på balkongen. Till exempel tatsoi klarar temperaturer ner till minus tio grader. Många övervintrar också ute och ger tidig skörd.

– Vanlig sallad odlar jag inte, eftersom den innehåller mindre järn och inte är så smakrik, säger Tora.

På bakgården mellan fyravåningshusen odlar Tora grönsaker långt in på hösten, bland annat tomat.

– Det är så tråkigt med alla öde bakgårdar där allt ska sopas och krattas och det inte får finnas ett frö någonstans. Jag tror att fler skulle odla om de uppmuntrades av hyresvärden, säger hon.

De ätbara växter man har ute kan man ta in när frosten kommer och på så sätt förlänga säsongen. En del kryddor till exempel klarar sig ofta hela vintern på fönsterbrädan, till exempel gräslök och oregano.

Toras livslånga odlingsintresse har resulterat i en yrkesverksamhet som hortonom och trädgårdsrådgivare. Hon håller också kurser i stadsodling. Ekologisk odling är självklart för Tora och hon inspireras också av idéerna inom "permakultur", som eftersträvar att hushållet blir ett ekologiskt kretslopp med egen mat- och energiförsörjning.

– Jag vill ha nära till min odling, så att jag direkt ser om växterna behöver vatten eller omsorg på något sätt. Då är ju fönsterbrädan perfekt, säger Tora. Mina växter behöver aldrig drabbas av vattenstress och eventuell ohyra ser jag direkt.

3 tips från Tora:

1. Välj att odla i fönster med förmiddagsljus, om det är möjligt. Det gör det lättare för växten att ladda energi.

2. Så nytt med någon månads mellanrum, så har du alltid fräscht grönt och risken är inte lika stor att du plötsligt står utan grönsaker.

3. Peta ner vissa växtdelar i jorden, så får du gödning och ett mer naturligt mikroliv i jorden.

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top