• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dahlian - rabattens ståtliga primadonna

  Dahlia står för sommarens stora förvandlingsnummer, från oansenlig knöl till rabattens primadonna på några månader.


  Visa album

  Hela sommaren laddar dahlia för sitt mäktiga fyrverkeri. Med sina flammande färger skvallrar blommorna om sitt exotiska ursprung. Redan aztekerna odlade dahlior i sina trädgårdar och antagligen finns också dess ursprung i Mexiko.

  Efter att ha fallit i glömska hos oss under några decennier har blomman nu äntligen skakat av sig tantstämpeln och finns i allt rikare antal i våra parker – för den som inte har dahlia i sin egen rabatt. Nu kan vi beundra de roliga sorter som världens odlare förädlat fram under årens lopp, för i till exempel England och USA har dahlia nämligen aldrig fallit ur modet.

  Ett lättvindligt sätt att odla dahlia är i kruka. De lågväxande sorter man köper i början av sommaren hinner oftast bilda små knölar. Ställ undan dem, med jord och allt, och invänta en ny vår. Krukodling kan också vara en chans att klara dahlior från mördarsniglar, som tyvärr gärna kalasar på växten. Stora knölar kan också få stå kvar i sina urnor under vinterförvaringen.

  Liten dahliakalender

  Våren

  * Ta fram knölarna och krukorna med övervintrade dahlior i början av maj. Stora knölar kan delas. Kolla att det finns ögon på båda delar och skär itu knölen med kniv.

  * Plantera knölarna 3– 5 cm under jordytan på en solig plats. Jorden ska vara näringsrik och fuktighetshållande, vilket du uppnår genom mulching, alltså genom att lägga på ett lager naturgödsel.

  * Om det finns risk för nattfrost där du bor, skydda skotten med fiberduk.

  * Vattna mycket så att knölarna rotar sig och sätter igång att växa.

  Sommaren

  * Sätt ut stöd i god tid, så att plantorna inte välter, om inte plantorna kommer så tätt att de förmår stötta varandra.

  * Gödselvattna gärna varannan vecka.

  * Klipp bort överblommade dahlior och eventuella fröställningar.

  Hösten

  * När frosten tagit blommorna, klipp ner stjälkarna till 10– 15 cm. Gräv upp knölarna och lägg dem fortfarande jordiga i en nätback eller korg.

  * Placera backen i ett svalt, mörkt och frostfritt utrymme, gärna högt så att knölarna får vara ifred från eventuella gnagare.

  * Kolla knölarna några gånger under vintern. Är de mycket torra kan du behöva spraya dem med vatten. Ta bort eventuella bitar med mögel eller röta och flytta i så fall till en torrare plats.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!