Blomstrande grönska med funkia

Volanger av grönska väller fram ur rabatterna. Funkian är primadonnan i Annas och Rickards trädgård.Bläddra i bildspelet och se alla fina Funkior.

Personligt

Namn: Anna Gille och Rickard Carlsson

Ålder: 39 och 42 år

Bor: Villa i Hjärnarp utanför Ängelholm

Yrke: Dagbarnvårdare och tekniker

Familj: Tre barn, 9, 16 och 20 år.

Favoritväxt: Funkia (Hosta)

Favoritsort: Great expectations

Jordmån: Upphöjda rabatter på en grund av morän och småsten.

Trädgårdsmotton: Inga raka linjer (Anna). En av varje (Rickard).

7 doftande Funkior

 1. Warwick Essence
 2. Flower Power
 3. Guacamole (doftar Gardenia)
 4. ‘Hadspen White’
 5. Honeybells (tidig)
 6. Fragrant Bouquet
 7. Fragrant Surprise

5 tips som funkar

 1. Funkia trivs i lerjord. Om du har sandjord, blanda upp den med rosjord.
 2. Några gamla tåliga sorter är Blue Angel, Blå Montana, Goldbrook och Calypso.
 3. Om man vill bättra på den blå färgen på bladen, strö ut lite gengelat, malet järnpulver, på jorden.
 4. Blå blad blir ännu vackrare i mörk skugga.
 5. Ta inte på hostans blad. Bladet riskerar att ruttna när vattendropparna stannar kvar, i stället för att transporteras till den kanal som bladet bildar ner mot roten.

Vill du ha en vacker trädgård från maj till september, satsa på hosta – eller funkia som den också kallas. När man ser alla schatteringar från lime till blått inser man att grönska är mycket mer än en färg. Alla nyanser gör att trädgården verkar blomma hela säsongen.

– Variationerna är det som tilltalar oss, att det finns hostor i alla färger och med allt från pyttesmå till jättestora blad, säger Rickard, som är familjens samlare. En av varje är allt som får plats, när så mycket som möjligt ska pusslas in på 670 kvadratmeter tomt.

Rickard Carlsson och Anna Gille har komponerat sin trädgård tillsammans. Tonarten har de varit överens om och deras olika personligheter bidrar till harmonin. När de började skapa sin trädgård för tolv år sedan kantskar Rickard alla rabatter med matematisk exakthet, men i dag finns det inte en enda rak linje.

– Det ska se ombonat och naturligt ut tycker jag. Rabatterna ska bölja fram och det är vi överens om i dag, säger Anna.

– Det enda tillfälle vi bråkar är när båda vill gräva ner en ny växt. Någon gång händer det att jag köper en planta och bara ställer den någonstans i trädgården, för att jag inte hinner mer just då. Och så kommer Rickard hem från jobbet och börjar gräva, men då protesterar jag "Nej, du får inte.

Det finns nästan 700 olika sorters växter i trädgården, 150 är Funkia (hosta). Dessutom är växthuset fyllt med kanna, ett 30-tal sorter av den tropiska art som vissnar ner helt på hösten. Det fullbordar den illusion av regnskog man får i trädgården. Trots att huset ligger i ett tättbebyggt villaområde syns inte ett enda hus när man vandrar över Monet-bron och under pergolan, där minikiwi och klematis klänger med sina rankor.

Hosta gör sitt till med sin överflödande grönska. När vi besöker trädgården i augusti skulle det lika gärna kunna vara början av juni. Visst har en del av försommarfräschören försvunnit, men grönskan har fortfarande alla de nyanser man brukar sakna en jämngrön sensommardag. Flera funkior blommar dessutom, när de flesta perenner har blommat över.

– Många vill bara ha hostans grönska, men vi låter blommorna vara kvar. Många doftar och när man låter dem gå i frö kan de gott få ramla ner och gro, säger Rickard. Man kan få så många fräcka frösådda hybrider, som den rödstjälkiga variant vi hittade bara för några veckor sedan.

Sådana intrikata detaljer syns bara när man böjer knä – och det finns många anledningar att göra det. De vita linjerna på till exempel ‘Striptease’ är så artistiskt tecknade att de tycks vara verket av en konstnär. Så kan det bli när naturen håller i penseln.
 

 

Foto: Annika Christensen

Scroll to Top