Med trädgården i kruka

Vill du ha en exotisk blandning av växter, odla i kruka. Rose-Marie Mundt har fyllt sin innergård i Visby till brädden.

Rose-Maries bästa tips

❀ Ta ledigt en vecka i maj och plantera om allt. Skär bort gamla rötter längs sidorna och botten, fyll på med ny jord.
❀ Göd med Chrysan, Algomin eller något annat långtidsverkande naturligt gödningsmedel i pelletsform. Dyrt kanske, men det räcker med ett par matskedar på toppen av jorden i början av maj och ett par i början av juli.
❀ Surjordsväxter som rododend­ron klarar sig med den näring som finns i ren torv, en del vårar med lite hästgödsel på toppen.
❀ Var inte rädd för att prova. Om en växt dör kan det handla om en dålig planta, försök igen.
❀ Vattna mycket, om det är varmt både morgon och kväll.

Med trädgården i kruka
Det gäller att vattna mycket. Både morgon och kväll.
Med trädgården i kruka
I mitten, japansk gyllenlönn.
Med trädgården i kruka
Blomstertrappa med libbsticka, pion och akleja.
Med trädgården i kruka
Rose-Marie Mundts, 54, trädgårdsmotto är: “Fungerar inte växten i jorden, plantera den i kruka.”

Har du någon gång strosat i Visbys vindlande gränder och försökt snika dig till en glimt över planket till någon av alla prunkande innergårdar? Kanske var det hos Rose-Marie Mundt. Hon har samlat all världens växter längs väggarna till sitt lilla hus, mängder av sorter som hon odlar i kruka.
– Jag älskar vackra blommor och vill ha så många som möjligt nära mig, säger hon.
Tidigt på våren blommar mandelträd, persika och aprikos på bar kvist. Sedan kommer magnolia, azalea och rododendron, innan pioner och hortensia tar fart. Och så rosorna, icke att förglömma – Visbys signaturblomma. Allt i kruka.
Det doftar underbart alla tider på året på den vackert kringgärdade innergården, eftersom Rose-Marie har en förkärlek för sorter som sprider väldoft. Här finns det japanska trädet katsura, som doftar pepparkaka, och smultronschersminen, som förstås doftar sötare än sött.
Även de nyttoväxter hon odlar är till lyst. Hon tar mig till inner–gårdens bortersta hörn där hon samlar kryddväxter som ananasmynta, citronverbena och chokladmynta. Gissa vad de doftar?

Klassiska blommande krukväxter finns också i mängd, pelargoner och fuchsior står samlade i en klunga. De övervintrar i en bod, alla andra krukor får stå ute hela året. Det fungerar bra här i odlingszon 1, eller man kanske borde säga medelhavsklimat med tanke på att kalkstensmurarna skyddar och håller värmen.
– Jag placerar allt möjligt i kruka och ser om det går, säger Rose-Marie. Det är mitt bästa tips, att sätta i gång och prova och inte bli ledsen om det inte fungerar. Man kan ha fått en dålig planta, så man kan gott testa igen.
Hon visar på en av sina senaste älsklingar, den japanska gyllenlönnen ’Aurerum’ med solfjäderformade blad i en fantastisk gyllene ton. Det är en av de växter som odlas i sur jord. Den tillverkar hon själv av ren torv, som hon bryter sönder från block. På våren kan surjordsväxterna få lite hästgödsel på toppen, annars räcker den lilla näring som finns i torven.
– Jag tar ledigt i maj för att hinna med att plantera om växterna. De blir så glada när man gör det, säger Rose-Marie.

Nu nöjer sig förstås inte en passionerad trädgårdsälskare, som dessutom är ordförande i Trädgårdsamatörerna Gotland, med lite krukodling. Hon har även två kolonilotter, en som rymmer rara sorter av iris, pion och gammaldags rosor och en mer traditionell med riddarsporre, akleja och hallon.
– Mina trädgårdar ger mig allt, säger hon. Det är så starkt – när jag är ute och jobbar vill jag aldrig gå in.
Och varför ska man det? I skydd av Visby ringmur är det extra uppenbart att gränsen mellan ute och inne suddas ut på sommaren. Murarna bildar vardagsrummets väggar och himlen dess tak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top