• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vårfint på trappen

  Välkomna våren med några blommande krukor. Det finns många skira skönheter som tål tuffa tag.

  Vårfint på trappen
  Lökväxter är snyggt i en generös korg. Tjuvstarta den sena lökblomningen i rabatten med att plantera några fördrivna från handelsträdgården. Ett par olika sorters narcisser, pärlhyacint, hyacint och stjärnlök Ornithogalum.

  Hornvioler klarar lika mycket kyla som sina släktingar penséerna. När de blommat över på trappan kan du plantera i rabatten och vänta på en ny vår. Dekorera med några hopvridna kvistar hängbjörk och en kruka videkissar.

  En kruka med kryddväxter är både vackert och gott. Många klarar en hel del frost, som timjan, salvia och gräslök. Här har de fått sällskap av smultron och fjärilslavendel – inte härdig men lite frosttålig. Krukor från Zetas finsmakarens trädgård i Stockholm.

  Så här års är man som mest sugen på vackra blommor och gröna blad. Varför inte satsa på ett par rejäla krukor på trappan eller uteplatsen, där man ofta går förbi och insuper skönheten. Att plantera några tidiga växter eller fördrivna lökar ger mycket i förhållande till arbetsinsatsen. Om du planterar tidigt på våren kan du njuta av krukan länge.

  Det finns gott om växter som klarar lite frost, många fler än de slentrianmässigt inköpta 8-packpenséerna. Romantisk tusensköna, förgätmigej och ranunkel trivs med kylan och fukten utomhus så här års, ja faktiskt betydligt bättre än med stugvärmen. Eller varför inte satsa på några köldtåliga kryddväxter som salvia och timjan, som finns i många nya sorter med fantastiska blad. Placera krukan så nära köket som möjligt, så att du verkligen kan förena nytta med nöje.

  Om du har svårt att tänka dig en vår utan violer, varför inte välja perenn hornviol i stället för pensé? Då kan du njuta av krukblomningen först en gång i vår och sedan nästa sommar i rabatten.
  Fördrivna lökar är också härligt att följa i kruka, praktiskt för den som glömde att plantera i höstas. När de har blommat över kan du gräva ner dem i rabatten, om du inte vill ställa undan krukan förstås och testa att övervintra den.
  Det kommer ju alltid en ny vår, även om man inte alltid kan tro det.

  Plantera så här

  • Bottna en vid kruka med lecakulor, om det inte är hål i botten så att överskottsvattnet kan rinna ut.
  • Placera ut växterna snyggt i krukan, så att höga blommor är längst bak.
  • Fyll med krukväxtjord. Vattna.
  • Om du köpt växterna i varm blomsteraffär, tänk på att först avhärda växterna på sval plats. Ta ut dem i solen på dagarna och in på natten några dygn.
    

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!