• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lysande skönhet

  Påskliljan är en lysande blomma som tittar upp ur rabatten varje vår, älskad av alla utom rådjuren.

  Lysande skönhet

  Det finns blommor som inte tar någon kraft, bara ger i överflöd. Dit hör påskliljan. Sätt några lökar i rabatten och de kommer oftast snällt tillbaka, år efter år. Snällt slår de också ut i en bukett på bordet, även när det bara är ett pinnigt 10-pack.
  En gudabenådad blomma på mer än ett sätt! För påskliljan hör till släktet Narcissus, som har fått sitt namn från den undersköne grekiske guden Narkissus. Enligt legenden blev han så förälskad i sin egen spegelbild att han till slut segnade ner vid den damm där han satt och förvandlades till blomma, en narciss. En evigt lysande skönhet!
  Det vi oftast kallar narcisser är annars påskliljans små väldoftande släktingar, som vi driver fram till jul. Påskliljan doftar inte så mycket, så det måste vara något annat som skvallrar om att växtsaften är giftig. Kanske är det färgen som blinkar varningsgult. Rådjur, hare och sork uppfattar nämligen att den inte är nyttig att äta. Om du vill behålla andra lökväxter kan det därför vara en bra idé att blanda upp dem med påskliljor.
  Det svenska namnet påsklilja användes redan av Linné och självklart skriker påskliljorna ut "Glad påsk", även om de i större delen av vårt land inte slår ut förrän efter påsk. Och den andra delen av blommans svenska namn ligger det ingen sanning i alls, för påskliljan är ingen lilja. Narcisserna hör till familjen amaryllisväxter.

  Av Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!