Pynta med Amaryllis i vas

Med några stjälkar amaryllis blir det adventsfint på ett kick. Använd dem som blommor och sätt i vas. De sprider sin skönhet i flera veckor.

Pynta med Amaryllis i vas
Amaryllis i vas
Dina loppisfynd får ta plats på ett nytt sätt med en blomma.
Pynta med Amaryllis i vas
Amaryllis i vas
Rosa och rött är snyggt ihop. Här amaryllis, hortensia och vit tulpan.
Pynta med Amaryllis i vas
Amaryllis i vas
Låt vita amaryllis komma upp genom skirt grönt blåbärsris.
Pynta med Amaryllis i vas
Amaryllis i vas
Ställ flera amaryllisstjälkar i enkla glasvaser av olika storlekar.

Ingenting kan hejda en amaryllis som har börjat att slå ut. Den öser på med sin prakt – oavsett vilken färg du har på fingrarna. När den vecklar ut sin stora blomkalk känner man sig som en aningen större människa.

Nu är det för sent att driva amaryllisen från lök om du vill att den ska blomma till jul. Välj en amaryllis i knopp. Eller välj en amaryllis som redan slagit ut eller kanske några stjälkar, snittade och klara. Blomman står lika länge i vatten som om löken får vara kvar.

Rangliga amaryllisar på lök får också ett nytt liv i en hög vas. Stick in en blomsterpinne i stjälken om du vill ha ytterligare stöd. Du kan också hänga den upp och ner i fönstret. Det finns så mycket vatten i stjälken att den klarar sig nästan lika länge som i en vas.

Avknipsade blommor kan också bli ett vackert arrangemang för adventsbordet, lagda i en skål. Det är lätt att prata över ett lågt arrangemang – och kanske om. Det är ju så snyggt.

Det finns massor med färger och former nu för tiden. Den orangeröda ger julkänsla, men om du satsar på vitt eller någon annan färg gör det ingenting om den dröjer med blomningen till januari. Bästa budgettipset är att köpa några lökar som säljs ut och se vänta på att amaryllisen slår ut, som man väntar på vårblommorna.

Så sköter duamaryllis i vas: 

  • Ge ett nytt snitt innan du sätter den i vas.
  • Tillsätt näring för snittblommor i rent vatten. Byt efter ett par dagar.
  • Stötta med en blompinne som sticks in i den ihåliga stjälken, om inte vasen är hög och smal.
  • Ta bort vissna blomklockor så att kraften går till outslagna knoppar.
  • Kombinera med olika kvistar, t ex nypon, blåbärsris, vinterbär, eukalyptus eller salalblad (finns i blomsterhandeln).
  • Sätt ett gummiband längst ner så att inte stjälken rullar upp sig.

Om Amaryllis:

Amaryllis härstammar från Sydamerika. Dess botaniska namn är Hippeastrum. Förr kallades den också Riddarstjärna efter hippeos, som betyder ryttare eller riddare på latin och astro som betyder stjärna.

Foto: Ina Agency, Flower Council Of Holland och Blomsterfrämjandet/IBC

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top