Så stoppar du mördarsniglarna

Har du väl hittat en mördarsnigel har du snart flera. Börja kampen mot sniglarna nu, så kan du få bukt med marodörerna.

Så stoppar du mördarsniglarna
Bästa sättet att bli av med sniglarna är att lägga ut ferramol, anser trädgårdsskribenten Kerstin Engstrand.
Så stoppar du mördarsniglarna
Skumgummiremsa. Foto: Weibulls
Så stoppar du mördarsniglarna
Kerstin Engstrand trädgårdsskribent som är aktuell med en bok om mördarsniglar.

Snigelfart finns inget som heter när det gäller mördarsniglar. Tvärtom är det med raketfart de sprider sig i trädgården när de väl har kommit in.

– De är ena riktiga överlevare och jag kan inte annat än beundra dem, säger trädgårdsskribenten Kerstin Engstrand, aktuell med boken “ABC om mördarsniglar” (Prisma).

Hon har under flera år gått i närkamp med sniglarna och testat olika metoder i förhållande till pris och arbetsinsats. Att lägga ut ferramol (järnfosfat) är enklast och ger bäst resultat, anser hon. Sniglarna lockas av de blå kornen, äter, går undan och dör. Utöver snigelmedel måste man aktivt ge sig ut på jakt.

Det gäller att locka fram dem till strategiska platser. Behållare för ferramol och halvruttna äpplen är bra lockbeten. Ett annat tips är att lägga ut gamla dörr- eller bilmattor i gummi på olika ställen. Sniglarna kryper gärna under mattan, som kan vittjas på morgonen.

Nematoder blev godkänt att användas i Sverige förra året. Det är en rundmask som angriper och dödar mördarsniglar när de är små. Maskarna löses upp i vatten och sprids ut på strategiska platser på våren. Metoden har lanserats som ett undermedel mot mördarsniglar, men Kerstin Engstrand är föga imponerad.

– Det är för bökigt och hyser för många osäkerhetsfaktorer. De tål inte värme och kylkedjan kan ju ha brutits någonstans på väg från England. Man ser dem inte med blotta ögat, så man vet inte om de lever och verkar.

Utomlands, bland annat i Danmark, finns snigelmedel som är förbjudna i Sverige på grund av sitt giftiga innehåll. Lactamin med järnsulfat är ett, metatabletter med metaldehyd ett annat. Preparatet Mesurul får användas även i Sverige av behöriga med viss yrkesverksamhet. Det innehåller giftet metiokarb, som har orsakat dödsfall hos hundar, katter och andra djur.

– Det finns ingen anledning till att ta hit dessa ämnen. Ferramol fungerar alldeles utmärkt, särskilt om det läggs ut tidigt på våren. Man kan också ställa krav på kommunen att lägga ut ferramol på allmänningar, så att sniglarna inte sprider sig därifrån. Att plocka sniglar är ju även ett jättebra sommarjobb till ungdomar!

FÖREBYGG

 • Håll ordning i trädgården. Skräphögar och slarviga komposter är utmärkta gömställen och barnkammare för sniglarna. Bäst är slutna komposter. Håll gräset kort intill rabattkanter.
 • Undersök rötterna på växter du köper eller får från vänner. Skölj av dem för säkerhets skull från eventuella snigelägg innan du planterar.
 • Ta en runda i trädgården morgon och kväll och handplocka sniglar. Försök att få grannarna att göra likadant.
 • Satsa på växter som sniglarna ogillar, se nedan.

STOPPA

1. Snigelstaket

Profilplåtar i galvaniserad stål med bockad överkant som fungerar som kantlist till en rabatt. Snigeln kan inte ta sig över kanten.

+ Bra långvarig lösning för liten yta. Snyggt.

– Ganska dyrt skydd per meter.

2. Elstängsel

Lågt stängsel för utvalda ytor. Vid beröring får snigeln en stöt och tar en annan väg eller dör. Finns med batteri, men elström krävs ofta för att döda sniglarna.

+ Effektivt.

– Måste kollas hela tiden, kan kortslutas när en snigel har dött. Behövs göras rent ofta.

3. Skumgummiremsa.

En tre centimeter hög remsa indränkt i salt att linda runt känsliga lågodlingar.

+ Böjligt och lätt formbart.

– Pilligt att få det att sitta bra. Salteffekten försvinner efter en tid. Gräset dör av saltet.

4. Kopparfilm

Finns som tejp att linda runt en kruka eller som matta att ställa krukan på. Kopparen ska ge snigeln en lätt stöt som gör att den inte går vidare.

+ Lätt att punktvis skydda favoritkrukor.

– Liten effekt, sniglarna går ibland ändå över kopparytan. Knöligt att få tejpen att fastna.

5. Strängbarriär

En decimeterbred sträng av kalk, aska eller lergranulat är uttorkande för snigeln och ska få den att välja en annan väg.

+ Lätt att strö ut. Granulat ser snyggt ut runt plantorna och påverkar inte jorden.

– För mycket koncentrerad aska och kalk är inte bra för jorden. Måste göras om efter regn.

6. Såpvatten

Såpvatten sprutat på små plantor just när de kommit upp tycks göra dem osmakliga för sniglarna. Även kaffesprejade plantor lär inte vara omtyckta.

+ Enkelt och miljövänligt.

– Kräver mycket såpa, plantan ska vara riktigt hal. Måste göras om efter regn.

7. Infrarött ljus

Sniglar lär vara känsliga för infrarött ljus (infravärme) och det kan mota bort dem från uteplatsen.

+ Hög trivselfaktor.

– Pyssligt att få till rätt ljus för att få effekt. Kan kräva fast installation av fackman.

FÅNGA OCH DÖDA

1. Gömställe

Bitar av gamla bil- eller dörrmattor i gummi sätts ut i rabatterna. När det ljusnar söker sig sniglarna dit och man kan vittja fällorna på dan. Sniglar söker sig ofta i andras tidigare slemspår. Plastflak för plantor i plast funkar också.

+ Enkelt och billigt hemmaknep.

– Fult i rabatterna.

2. Snuskfälla

En burk nergrävd ett par centimeter över marknivå. Gillras med något lockande, som gödsel, kattmat, ruttet äpple, öl (alkoholfritt gillar de faktiskt bäst!) och en rejäl skvätt vatten. Sniglarna söker sig dit och drunknar. Vittjas varje dag.

+ Enkelt och billigt hemmaknep.

– Kan vara geggigt att ta rätt på.

3. Snigelkorn

Avlånga blå korn, ferramol, med järnfosfat som förstör sniglarnas magsystem. De lockas att äta kornen och drar sig sedan undan för att dö. Kan strös direkt på marken men särskilda behållare är bättre, då kornen skyddas från fåglar och mot regn. Dessutom är öppningen för liten för vinbärs- och trädgårdssnäckor.

+ Effektivt. “Snälla” sniglar som äter medlet påverkas mindre. Ofarligt för andra djur.

– Utströdda korn förstörs vid regn.

4. Nematoder

Rundmask som dödar små mördarsniglar. Maskarna löses upp i vatten och vattnas ut på strategiska platser på våren. Det dör efter några veckor och sprider sig inte i trädgården.

+ Effektivt.

– Bökigt, behandlade partier ska hållas fuktiga. Dödar också “snälla” sniglar och snäckor.

5. Sprej och salt

Sprej sprejas på snigeln som gör att den löses upp. Salt strös över snigeln som torkar till döds. Förutsätter att man har snigeln framför sig.

+ Effektivt på små sniglar.

– Dör långsamt och plågsamt. Sprejen har liten effekt på vuxna sniglar. Växterna far illa av saltet.

Så dödar du snigeln:

 • Halshugg den med en spade eller sax någon centimeter in vid huvudänden. Låt skrumpna ihop i gräset eller gräv ner. Snabbast och mest skonsamt, men otäckt. Eventuella ägg i kroppen är inte mogna och du riskerar inte att sprida sniglar.
 • Trampa ihjäl den. Snabbt och skonsamt, men äckligt.
 • Lägg i kokande vatten. Den dör snabbt, men det blir väldigt slemmigt.
 • Lägg i plastpåse i frysen över natten och släng sedan i soporna. Minst otäckt, men snigeln dör långsamt.
 • Dränk den i vatten med en skvätt ättika eller spolarvätska (alkohol). Den dör omtöcknad.
 • Döda aldrig snigeln med salt, den dör långsamt och plågsamt!

Femton snigeltåliga växter

 1. Astilbe
 2. Daggkåpa
 3. Daglilja
 4. Flitiga Lisa
 5. Flox
 6. Fuchsia
 7. Gullris
 8. Kungsljus
 9. Löjtnantshjärta
 10. Nepeta
 11. Stjärnflocka
 12. Pelargon
 13. Pion
 14. Praktlysing
 15. Vallmo

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top