Julstjärna

Julstjärnan strålar i alla nyanser från vitt till lackrött. Lek med band, ljus och kulor så att dess prakt blommar ut.

Så här sköter du julstjärnan

• Titta noga på julstjärnan när du köper den, så att den är fräsch. De blad som många tror är blomman är i själva verket högblad. De verkliga blommorna sitter mitt i och är oansenliga.

Kolla att de fortfarande är i knopp om du vill vara säker på att julstjärnan står hela julhelgen.

• Slå in julstjärnan noga i papper när du bär hem den från butiken. Den är mycket känslig för låga temperaturer.

• Julstjärnan är en av de få blommor som faktiskt trivs på en fönsterbräda med ett element rakt under. Den vill ha cirka 20 grader och mycket ljus, men inte direkt sol. Blir det under 15 grader ramlar bladen av.

• Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Låt inte vatten stå kvar på fatet.

• Julstjärnan är giftig. Om ett husdjur skulle komma på idén att äta upp den kan det orsaka kräkningar och diarré, men besvären är övergående

Julstjärna
Tre små julstjärnor på rad och effekten tredubblas. Dekorera krukorna med en bit spets, ett glasprisma eller glittrigt pynt.
Julstjärna
Dekorera en kvist av ormhassel med pärlor och stick ner bland ljusröda julstjärnor i en trälåda. Små bitar björknäver och lite mossa därtill.
Julstjärna
Om du vill göra snittblommor av din julstjärna kan du bränna stjälken över ett levande ljus.

Det är skönt att kunna förlita sig på en lysande stjärna mitt i julstöket. För sådan är julstjärnan – värsta divan med en förmåga att dra blickarna till sig, bort från dammråttor och högar med tidningar.

Med åren har min beundran för den tvingat fram viss hjärtlöshet. Jag vill nämligen minnas den i sin fulla prakt.
När julen är slut åker julstjärnan obönhörligen i komposten.

För den åldrande krukväxten gör ingen glad där den fortsätter att skjuta blekgröna skott bakom en gardin.

Att få högbladen att ändra färg till att återigen bli något som liknar en blomma kräver behandling med mörker. Och det är svårt om man inte har konsekvensen hos en trädgårdsmäs-tare.

Annat vore det om man kunde plantera julstjärnan och se den växa till buske, som den gör vilt i Centralamerika och Mexiko. Då kan den bli uppemot fyra meter hög!

Julstjärnans latinska namn är Euphorbia pulcherrima och som andra växter i samma familj har den en vit växtsaft som är lite giftig.

Resan till att bli en av våra mest älskade julblommor inleddes 1828 med att den amerikanske ambassadören i Mexiko tog med sig en buske när han flyttade hem.

Hans namn var Joel Poinsett och efter honom har blomman sitt engelska namn, Poinsettia. I USA firas Poinsettia Day på hans dödsdag, passande nog den 12 december.

I Europa dröjde det till 50-talet innan julstjärnan började hamna på var mans fönsterbräda. Då tog växtförädlare fram sorter som klarar vårt inomhusklimat.

Den julstjärna som vi i Sverige känner i ett 30-tal varianter är en av få krukväxter som faktiskt gillar att stå varmt mitt i vintern, till och med på fönsterbrädan med ett element rakt under.

Om det blir under 15 grader börjar den känsliga divan huttra och tappa bladen.

I år ska julstjärnan få vara i centrum hemma hos mig, på matsalsbordet med några knipsade blommor i ett djupt fat med mossa, kvistar och julkulor. Där kommer den att trivas.

Tips!

Gör dina julstjärnor till snittblommor. Knipsa av blommorna, bränn sedan stjälken direkt över ett levande ljus eller doppa den i kokhett vatten. Då stelnar den vita saften och blomman håller längre.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top