• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 favoritfåtöljer för din mysvrå

  Drömmen om en egen vrå. Där du kan sitta i fred och göra vad du vill. Här har vi valt ut riktigt sköna, snygga fåtöljer i fem inspirerande stilar.

  På naturligt vis. Lätt fårtölj av bambu från Ceannis, 1299 kronor.
  Foto: Christer Vallstrand

  Blommigt med guldkant. Knubbig fåtölj från Mio, 5250 kronor.
  Foto: Christer Vallstrand

  Hett och etniskt. Fåtöljen heter Poäng och kommer från Ikea, 995 kronor.
  Foto: Christer Vallstrand

  Medeltid - nutid. Karmstolen Medevi från Move, 10950 kronor.

  Människan är gjord för att ligga eller stå. Trots att vi kunnat sitta i tusentals år, så har vår kropp inte riktigt hunnit anpassa sig till sittandet. Därför är det viktigt att sitta riktigt skönt, med rätt stöd för ryggen.

  Fåtöljer kan se ut nästan hur som helst. En del passar din kropp men inte min. Material, storlekar och färger varierar och det kommer ständigt nya stolar.

  Somliga har funnits länge. Lamino, som valdes till århundradets svenska stol för några år sedan, ritades till exempel 1956.

  Säkert har den fått sin berömmelse för att den är bekväm och passar våra ryggar och bakdelar bra.

  Tidigare var det vattentäta skott mellan möbler för hem och möbler för kontor. Den gränsen suddas ut mer och mer och det gör att vi får ännu fler fåtöljer att välja på.

  Alla kan hitta sin egen favoritstol, men det kräver mycket provsittande. Ska du hitta en riktigt passande sittkamrat får du satsa en del tid. Men det är mödan värt.

  Så hittar du rätt fåtölj

  • Provsitt – länge. Ta av dig ytterkläderna, sitt upp ordentligt i stolen och slappna av. Då ska du sitta skönt. Jämför många modeller. Strunta i klädseln, det går nästan alltid att välja en annan.

  • Avtagbar klädsel som går att tvätta kan vara att föredra på en ljus fåtölj. Varför inte satsa på en sommar- och en vinterklädsel?

  • Sitshöjden bör vara något lägre än höjden till knävecken, 36–44 cm ungefär. Ju lägre desto mera vilstol och då behöver man pall till fåtöljen.

  • När man sitter i en fåtölj ska knävecken vara några centimeter utanför framkanten på sitsen, annars sitter man snart med ett obehagligt tryck mot lårens baksida.

  • Svankryggen vill få stöd när man sitter. En fåtölj med stort sittdjup verkar mysig att slänga sig ner i, men man blir ganska snart som en hängmatta i ryggen och det blir tröttsamt i längden för den som passerat tonåren.

  • Ryggstödet bör vara minst 40 cm högt i en fåtölj. Ska skuldrorna få stöd måste ryggstödet
  vara cirka 55 cm högt, huvudstöd kräver ett ryggstöd på så där 75 cm för normallånga personer.

  • Vill du läsa en tidning, sticka eller sy i ditt myshörn får armstöden inte vara för höga eller stolen för trång. Då drar du upp axlarna för att kunna röra armarna och får ont i nacken.

  Detsamma gäller om ryggstödet lutar så mycket bakåt att du måste spänna axlar och rygg för att sitta

  Av: Kerstin Alvestrand

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!