Bli en frösamlare

Sensommaren bär på en hemlighet. I det som vissnar finns fröet till nästa års blomsterprakt! Samla nu och njut av ett blomsterhav nästa sommar!

Tips

Lägg frökapseln i en tom glasburk eller plastbehållare och skaka. Då lossnar fröerna av
sig själv och du slipper drälla små raringar omkring dig.

Vallmofröna är till exempel färdiga att skörda när kapseln låter som ett rytminstrument.

Rosenmalva och draköga är andra exempel på fröer du också kan skaka ur kapslarna i en burk

Matnyttigt att samla

• Tomatfröer går att spara i flera år och gror lätt. Ta fröna ur en tomat och tvätta bort det geléaktiga höljet i ett glas vatten. Ta upp och låt självtorka på hushållspapper.
• Ärter och bönor har lätthanterliga fröer. Torka favoritsorterna och spara till nästa år.
• Smultron är färdiga att ta fröer från när de är skrumpna och bruna (kan vara för sent just i år). Ta bort fruktköttet genom att mosa bären och skölj med vatten.
• Snart mognar pumpan. Den har mängder av stora fröer. Tvätta av trådar och fruktkött i ett glas vatten och låt torka. Tips! Rosta resten med salt i ugn eller i torr stekpanna

Bli en frösamlare
Krasse är omöjligt att misslyckas med. Lägg de gröna fröerna i ett kaffefilter och låt torka på ett luftigt ställe. Innan du sår dem i vår – lägg dem i blöt över natten.
Foto: Annika Christiansen
Bli en frösamlare
Stockros är en tvååring som frösår sig lätt. Ett sätt att få koll på den är att samla de platta små fröerna. Så dem i mars-april och plantera ut. Blommar först året efter.
Foto: Annika Christiansen

Att få en trädgård som prunkar av blommor behöver varken vara svårt eller dyrt. Ett knep är att samla sådana blomfröer som är lätta att lyckas med. Så kan du få ett hav av blommor nästa sommar utan att bli ruinerad.

Rosenskära, krasse, blomsterböna, och ringblomma är exempel på ettåringar som inte kräver gröna fingrar. De tar vid med sin rika blomsterprakt när många perenner blommat färdigt. Har du väl haft dem i rabatten behöver du aldrig mer köpa dem i fröpåse.

Samla fröerna en torr dag och spara i kuvert eller kaffefilter. Skriv namn på – man glömmer lätt och när du ska så fröerna till våren har du antagligen ingen aning om innehållet.

Det är inte någon bra idé att spara hela frökapseln. Skälet är att den innehåller fukt, som kan få fröerna att ruttna. Försök att få bort så mycket skräp som möjligt, sil kan vara ett bra redskap.

Zinnia är också en ettåring som villigt bjuder på sina fröer, men det krävs att du förgror de granna blommorna i några små krukor på fönsterbrädan eller i växthuset.

– Den är en favorit när det börjar kännas lite tomt i rabatten, tycker fotografen Annika Christensen. Dessutom är den bra för mig som alltid missar att gräva upp dahliaknölar. Zinnia är en pampig blomma som liknar pompondahlia.

Annika förökar även perenner och tvååringar med fröer. Det är ett bra sätt att få koll på sådana arter som gärna sprider sig lite som de vill, till exempel stjärnflocka, vit rudbeckia, blomstertobak, rosenmalva och stockros.

Där mördarsniglar härjar är förökning med fröer dessutom en chans att våga tacka ja till fådd blomsterprakt. När du delar en planta riskerar du att få med snigelägg, även om du skakat bort jorden noga. Det riskerar du inte när du tar frö.

Perennfröer sår du sent på hösten eller på vintern i krukor som du ställer kallt. Perennfröer behöver en köldknäpp, olika lång beroende på frö. Krukorna kan ställas i kallväxthus eller i en back underst i en lövhög.

Det är bra att täcka med fiberduk, så att du inte får en massa annat som gror också. Om det finns snö kan du skotta det över backen. Ställ den under ett skyddande träd eller utskjutande tak. Då förhindrar du att det blir för fuktigt och fröerna ruttnar.

En del växter får man passa noga på, eftersom de skvätter i väg sina fröer så fort de är klara. Dit hör violer och höstflox.

Ett sätt att inte missa tillfället är att knyta en papperspåse runt blomman när frökapseln börjar se brun och mogen ut. Fröerna hamnar i påsen – bara att skriva namn på och spara.

Samla till en äng

Drömmer du om en äng på tomten? Då kanske du redan går med fickorna fulla av fröer från promenaden. Testa på vinst och förlust att kasta ut dem i din trädgård där du vill ha ängen. Det är inte säkert att de gror, men det kostar ju inget att chansa.

Själv har jag fått prästkrage och äkta förgät-migej på det sättet. Rosenmalva och vit purpurklätt har jag också fått några bestånd av – vackert, även om de inte tillhör den klassiska ängsfloran.

Är du helt bestämd på att du vill anlägga en äng krävs en hel del jobb. Jorden är antagligen för rik, ängsblommor vill ha mager mark. Ta bort gräs och det översta jordlagret i kvadratmeterstora ytor och ersätt matjorden med mager, sandblandad jord innan du sår.

Slå ängen i juli, så att blommorna fröar av sig och du får mer nästa år. Det kan ta några år att få en riktig äng.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top