Knäppt!

Gräv dig ner i knapplådan. En näve knappar är en bra början till något knäppigt. Och just nu väldigt modernt.

Knäppt!
2. Så trär du på pärlorna.
Knäppt!
3. Knäppa kuddfodral.
Knäppt!
4. Blanka guldknappar blir ett snyggt armband.
Knäppt!
5. Piffa upp din gamla väska.
Knäppt!
1. Pärlemorknappar.
Alla fotografier: Christer Vallstrand

1. Pärlemorknappar, plastpärlor och mjuk metalltråd, så kallad najtråd, är materialet i det här halsbandet. Börja med att mäta hur långt halsband du vill ha. Ta till minst tre–fyra gånger så mycket najtråd. Vill man ha det riktigt fint kan man använda silvertråd. Klipp till två lika långa metalltrådar. Trä knappar och pärlor på metalltråden enligt anvisningarna vid arbetsritningen. Avsluta halsbandet i båda ändarna med en knappärla på skaft. Vira sedan de två trådarna om varandra, då hamnar knappärlorna lite spontant. När de två pärlbanden är hopvirade stänger man halsbandet genom att vrida ihop en pärla på skaft från vardera sidan och får en helt osynlig knäppning.

2. Trä pärlorna på metalltråden så här: Stick upp tråden underifrån i ett knapphål på en knapp. Har knappen fyra hål så använd bara två motstående. Träd på en pärla och stick ner tråden genom ett knapphål från översidan till undersidan. Dra till så att knapp och pärla sitter ihop. Vrid ihop de två trådändarna på baksidan av knappen till ett skaft, så långt du vill ha det. Variera skaftens längd.

3. Manchester är ett bra material för kuddfodral, det är både stadigt och randigt, så att man lätt kan sy på knappar i raka rader. Klipp till en fram- och en baksida till kudden. Lägg ut knapparna som du vill ha dem på framsidans rätsida. Här har vi lagt en ruta 7 x 8 knappar tätt mitt på kudden. Lägg ut knappmönstret på en bordsyta och plocka en knapp i taget därifrån när du syr på dem, så blir mönstret rätt. Slutligen sitter 56 knappar fast på tyget. Sy ihop fram- och baksidan räta mot räta och snedda hörnen, annars blir det för mycket tyg i hörnen.
Lämna sprund på en sida så du kan pressa i en innerkudde. Vänd ut rätsidan på kudden, stoppa i innerkudden och sy igen kuddfodralet för hand med små smygstygn. På kudden har vi använt några metallbrickor också, när knapparna inte riktigt räckte till.
På ett randvävt bomullstyg kan man göra likadant med paljetter och pärlor. En pärla i mitten håller fast paljetterna i form av fembladiga blommor.

4. Blanka gulmetallknappar gör sig bra som armband och rasslar trevligt. Knyt ihop dem tätt och fixera varje knapp med en knut genom öglan på baksidan av knappen. Använd kraftig sytråd, det blir starkt och osynligt.

5. En riktig äkta second hand-väska. Broderiet i petit point satt i en tavelram och kostade 10 kronor på en loppmarknad. Det köptes för att ramen var så fin, men broderiet var inte heller dumt. Det blev framsidan på en väska, uppiffad med några knappar här och där i broderiets färgskala. Baksidan är en bit av benet på ett par kasserade jeans, där fållen på jeansbenet bildar överkant på väskan. Vik in och sy fåll på broderiet vid väsköppningen. Något foder behövs inte eftersom båda tygbitarna är stadiga och formfasta. Lägg tygerna räta mot räta och sy ihop dem på tre sidor. Axelremmen är också gjord av jeanstyget, skarvad lite här och där för att bli tillräckligt lång. Gör remsan cirka 8–10 centimeter bred, vik ihop den omlott och fålla den genom att sy en söm mitt på remsan med ena kanten invikt. Sy fast axelremmen för hand i var kortsida på väskan.

Av: Kerstin Alvestrand

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top