Spegel, bräda och 18 skruv

Snickra snabbt, snyggt och stadigt. Det är det som gäller för den här spegeln med hylla.

Borra rätt

Ska man borra i kakel kan det finnas risk att kaklet spricker eller flisar sig runt kanten på hålet. Använd särskild borr och sätt en bit maskeringstejp eller vanlig tejp över stället där du ska borra. Det minskar risken för skador

Spegel, bräda och 18 skruv
Vår behändiga klämma håller spegelglaset på plats, dekorativt och stadigt.
Foto: Christer Vallstrand
Spegel, bräda och 18 skruv
Här är hyllan i genomskärning och med den ursparade skåran in mot väggen, där spegeln ska stickas ner.

• Det här behöver du:
• En spegel med bra glas
• En bräda som kan bli hylla
• Två konsoler
• 18 skruvar
• List

Stor spegel på liten yta. Här är hyllan under spegeln lika bred som den lilla väggsnutten intill dörren. Ett utrymme som är relativt svårt att utnyttja men som kan bli både dekorativt och välutnyttjat. En helfigursspegel hör till hemmets grundpelare. Din bästa och mest kritiska vän.
Börja med hyllan. Mät hur lång den ska vara. Runda ytterhörnen och sandpappra hyllan slät och fin.

Beställ spegel, som ska vara cirka 16–20 centimeter smalare än hyllan är lång. Spegelglasets tjocklek blir beroende av spegelns storlek. Fråga glasmästaren till råds när du köper glaset.
Mät och markera en skåra i hyllans bakkant, lika bred som tjockleken på spegelglaset och lika lång som spegelns bredd. Såga och slå bort ursparningen. Enklast gör man det med ett vasst stämjärn.
Skruva fast två konsoler i hyllan underifrån och lika långt från hyllans kortsidor. Vi köpte två färdiga konsoler med förborrade hål. Materialet är furu eftersom hyllan också är byggd av det.

Markera var på väggen hyllan ska sitta och var noga med att det blir rakt.Var noga med att markera var konsolerna ska sitta.
Såga till två trälister, de ska vara lika långa som hyllan, från ytterkanterna till konsolerna och en trälist som passar mellan konsolerna. De bör vara cirka 20 millimeter tjocka.
Skruva upp listerna på väggen Det är lättast att göra det först. Sätt upp hyllan genom att skruva fast den genom konsolerna. Hyllan vilar nu på både konsoler och trälister vilket ger stöd och stadga, både för spegeln och hyllan. På teckningen ser du hur det ser ut.

Såga till de två träklossar som ska bli dekorativa klämmor som håller spegeln på plats upptill.
Till den stora spegel vi satt upp behövdes två stycken cirka 200 millimeter långa och 20 millimeter tjocka brädbitar, bredden blev ungefär 25 millimeter. Markera och gör en ursparning på varje kloss, cirka 80 millimeter lång och i samma tjocklek som spegeln. Såga och slå bort med stämjärn. Det går också bra att tälja.

Sandpappra klossen mjuk och runda hörnen på den ursparade änden men på den släta sidan. På detaljbilden syns det hur det ska se ut. Förborra också två hål i varje kloss att fästa dem med. Vitlasera hyllan och de två klämmorna.
Placera spegeln i skåran på hyllan och mät, markera och skruva fast stödklossarna som håller den på plats upptill.

Av: Kerstin Alvestrand

Scroll to Top