Växterna som trivs i norr

De flesta krukväxter trivs bäst om de får sol åtminstone en del av dagen. Men visst kan också norrfönstret prunka. Knepet är att välja rätt växter.

Växterna som trivs i norr
Foto: Anna Skoog
Växterna som trivs i norr
Foto: Anna Skoog
Växterna som trivs i norr
Foto:
Växterna som trivs i norr
Foto: Anna Skoog
Växterna som trivs i norr
Foto: Anna Skoog
Växterna som trivs i norr
Foto: Anna Skoog
Växterna som trivs i norr
Foto: Anna Skoog
Växterna som trivs i norr
Foto: Anna Skoog
Växterna som trivs i norr
Foto: Anna Skoog

Ett fönster behöver inte vara soligt för att du ska få en grön och frodig fönsterbräda. Idealfönstret för de flesta krukväxter är i ett läge mot öster eller väster. Då får de sol en del av dagen. Söderfönstret är bäst under vinterhalvåret. Men på sommaren blir solen ofta obarmhärtig i den stillastående luften innanför glaset och många växter bränns.
Ett norrfönster är därför praktiskt. Där är det lättare att hålla jämn fuktighet i jorden och man behöver inte vattna lika ofta som i söderfönstret. Men tänk på att ju mindre ljus en växt får desto mindre vatten behöver den. Risken för övervattning blir större i ett norrfönster.

Fler växter än du tror klarar ett fönster mot norr. Om de får mindre ljus än de vill ha kan de bli högbenta och förlora sin kompakta form. Blomningen kan också utebli, men utan blommor har man i alla fall en vacker bladväxt. Växter med vitbrokiga blad behöver mer ljus än de med helt gröna. Annars förlorar de sin brokighet och bladen blir i stället helt gröna .

Växter som inte ställer så stora krav på ljusmängd kommer ofta från regnskogen. Där är de anpassade till ett liv som påväxt (epifyter) på stammar och grenar uppe på träden för att komma närmare solen. Hit hör bland annat olika orkidéer, bromeliaväxter och ormbunkar.

De som är anpassade till att växa på marken klarar sig på den lilla ljusmängd som silas genom det massiva taket av träd. Ofta har de ganska mörka eller rödtonade blad. Några växter kompenserar med att ha desto större blad för att få det ljus de behöver.
Men ingen regel utan undantag. Det bästa är att prova sig fram. Fler växter än regnskogsväxter klarar norrläget.
Många växter med mörka läderartade blad brukar klara norrfönstret bra fast de har sina tjocka blad för att skydda sig mot starkt solljus och mot vätskeförluster.

Ödlesköld, Alocasia lowii

En läcker bladväxt med stora sköldformade blad med silvervita bladnerver. Undersidan är purpurfärgad. Den blommar med diskreta vita kolvar med ett vitt hölsterblad. Vill inte stå för torrt. Vattnas så att jorden håller en lätt och jämn fuktighet. Trivs i rumstemperatur och klarar inte lägre temperatur än 15 grader. Gillar en dusch då och då.

Fredskalla, Spathiphyllum ‘Alfa’
En klassiker bland växter som inte kräver så mycket ljus. Just den här namnsorten ska ha mörkare gröna blad och vitare hölsterblad runt den kolvlika blomman. En lättskött och anspråkslös växt som inte kräver allt- för mycket omvårdnad och klarar också en placering en bit in i rummet. Trivs i rumstemperatur. Vattnas så att jorden håller en lätt, jämn fuktighet.

Venussko, Paphiopedilum

Blommans form påminner mycket om vår vilda guckusko. Färgen kan variera från brunt och purpur över till vitt och grönt, ofta med fläckar eller strimmor. Det finns också enfärgat vita. Bladen sitter i en kompakt rosett. Den kräver inte lika mycket ljus som andra orkidéer. Den vill ha en jämn fuktighet i komposten året om. Se till att inget vatten blir stående i bladrosetten, då kan den ruttna.

Ananasväxter, familjen Bromeliaceae

Det finns många olika ananasväxter, alla nästan lika anspråkslösa. Tillandsia Deyeriana, med ett platt blomax, och Guzmania är två. I naturen växer de på träd och buskar (epifyter) för att komma närmare solljuset. Bladrosetten fungerar som vattenbehållare. Ur den reser sig en färggrann blomstängel som står som prydnad länge. De enstaka blommorna som tittar fram är mer kortlivade. En tropisk växt som vill stå i rumstemperatur. Vattnas så pass mycket att jorden blir ordentligt genomvattnad men låt den torka upp innan nästa vattning. Dra ner något på vattningen vintertid.

Zamiakalla, Zamioculcas zamiifolia

Den här kallaväxten har ett stramt och säreget utseende. De kottepalmslika bladen är mörkgröna och glänsande. Växten är mycket lättskött och trivs i de flesta lägen. Dessutom klarar den att bli glömd då och då. En tålig växt som sällan får sjukdomar eller skadedjursangrepp. Däremot vill den stå ganska varmt året om, aldrig under 15 grader. Vattnas måttligt. Se till att jorden får torka upp mellan vattningarna. Den växer långsamt, så näringsbehovet är inte stort.

Lyktranka, Ceropegia woodii

En av de mest anspråkslösa växter man kan ha. Den är anpassad till att kunna överleva i torra områden och har knölar under jorden som fungerar som magasin. Även bladen är suckulenta för att kunna lagra vatten och näring. Visst vill den helst stå ljust, men klarar också norrfönstret galant. Trivs utmärkt i rumstemperatur men den får gärna krypa ner under vintern, till 10–15 grader. Vattnas sparsamt vår och sommar, ännu sparsammare under vinterhalvåret.

Peperomia Ceropegia

En näpen liten växt med ett runt och fint växtsätt, med rundade små blad. Den blommar med vitaktiga blommor som sticker upp som smala ljus. Odlaren i Holland kallar den för Peperomia Ceropegia, förmodligen för att bladen påminner om lyktrankans (Ceropegia) blad. Precis som andra Peperomia-arter trivs den i ett ljust norrfönster, rumstemperatur hela året. Vattna igenom jorden men låt torka innan nästa vattning. Tål viss uttorkning.

Begoniahybrider

Man har korsat olika begonior för att få fram sorter med extra vackert bladverk. L’Escargot och Silver är ett par namnsorter. Visst blommar de också men med diskreta blommor. Det är för det vackra bladverket man odlar dem. De är lättskötta bara jorden hålls lagom fuktig, men inte för blöt. Ständig rotblöta och stillastående luft kan göra att de angrips av bladmögel. Tänk på att dra ner på vattningen under vintern. När ljuset är svagare behöver de mindre vatten.

Gardenia, Gardenia angusta

Blommar med dubbla blommor med en oemotståndlig doft. Först är blomman vit för att sedan övergå mot krämvitt när den åldras. Bladen är blanka och läderartade och har en frisk mörkgrön färg. Egentligen vill den stå ljusare men är norrfönstret inte alltför mörkt klarar den sig bra. Vill gärna stå lite svalare än rums-temperatur, 16–18 grader. Vattnas regelbundet så att jorden håller en lätt, jämn fuktighet.

Av: Susanna Rosén

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top