• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En lya för nomadlivet

  Helena bor i andra hand. Då får man leva med lätt packning. Mycket textilier och ett fåtal basgrejor som är möjliga att lätt flytta med till nästa ställe.

  Foto: Leif Qvist

  Foto: Christer Vallstrand

  Foto: Christer Vallstrand

  Foto: Christer Vallstrand

  Foto: Christer Vallstrand

  Just nu bor Helena Norberg på 36 hyrda kvadratmetrar, ett rum och kök möblerat och i andra hand.

  Väggarna i rummet är terrakottafärgade, golvet är av parkett. Hallen och köket är vitmålade, köksluckorna ljusblå och golven i hall och kök schackrutiga i svart och vitt. I badrummet, obestämt beige, sitter ett turkosblått kakel bakom badkaret.

  Det var utgångsläget, plus en massa möbler som Helena fick lov att bära upp i ett vindsförråd. Väggarna fick hon helst inte måla om, trots att rummet blir ganska mörkt med den mörka färgen och bara ett litet fönster.

  Men hon beslöt sig för att gilla läget och försöka göra det bästa av det.

  Köket är kompakt och ljust, men har dåligt med arbetsyta och ingen fläkt över spisen. En kompis gav henne ett galler som nu hänger över spisen. Här finns alla köksverktyg på bekvämt greppavstånd. Visserligen kan det bli lite fett med tiden eftersom stekoset ska försvinna på självdraget, men har man alla redskap i omlopp hela tiden, så fungerar det.

  Över diskbänken intill spisen har Helena en stor gedigen skärbräda som också är arbetsbänk. I övrigt har Helena bara köpt till en del småprylar som hon gillar. Med bekväm sittplats för två och möjlig plats för fyra fungerar köket bra.

  Badrummet, som faktiskt rymmer ett litet badkar, har bara fått en rolig spegel och det duschdraperi som saknades.

  Sovrum och vardagsrum

  Helena sparade bara sängbottnen och en liten byrå av de möbler som fanns i lägenheten. Tv-apparaten fick också vara kvar. Resten ställde hon undan i vindsförrådet. Gardinerna kunde hon också ta ner. De tog bort för mycket ljus och här är ingen insyn.

  Av egna möbler har Helena en hög vägghylla med tjugofem fack, som blev över på hennes jobb vid en flytt.

  Största pengarna har hon satsat på ett lådsystem under sängen. Där fick hon in åtta 60 centimeter djupa lådor för diverse förvaring och dessutom skidorna och en extra madrass för övernattande besökare. En skiva och två stödlister behövdes bakom lådhurtsarna. Hela arrangemanget kan hon ta med sig till nästa bostad.

  Möblemanget i övrigt är i möjligaste mån isärtagbart och billigt. Mycket kan hon tänka sig att i nödfall kasta bort i nästa flytt.

  Helena bestämde sig för att behålla väggfärgen. Det fick bli heta, starka färger och "less is more" som ledmotiv.

  Av: Kerstin Alvestrand

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!