Systrar med virkvilja

Hantverk har blivit högsta mode. Systrarna Sara och Pia har virkat sedan barnsben. Tuffa mössor, romantiska mössor och skulpturala mössor. - Vi får abstinens om vi inte har någon virkning på gång, säger tjejerna.

Systrar med virkvilja
Foto: Foto: Christer Vallstrand
Systrar med virkvilja
Foto:
Systrar med virkvilja
Foto:

Traditionellt kvinnligt hantverk som virkning, stickning och sömnad har fått en renässans bland många unga. De tar vid där deras farmor slutade. Med det gamla handarbetet som grund experimenterar de med nya tekniker och mönster för att hitta ett nytt uttryck som känns både spännande och aktuellt.
Systrarna Ingemarsson, Sara, 25 och Pia, 20 år, tillhör den nya hantverksgenerationen. De har virkat så länge de kan minnas.
– Det var farmor Elsa som lärde oss, berättar Sara. Vi satt ofta och tittade på när hon handarbetade. Farmor hade alltid flera virkningar på gång. Hon gjorde härliga överkast, små fina dukar och gardiner.
– Min första virkning var en gardinspets till sommarstugedasset, minns Pia och ler.
I dag virkar de främst mössor, men också klänningar och skulpturala föremål. Varje mössa har sin egen känsla. Innan de sätter i gång bestämmer tjejerna om det ska bli en romantisk eller en tuff variant, mönstret skapas under själva arbetet. Deras handarbeten känns både fantasifulla och härligt lustfyllda. Här finns allt från den vita enkla mössan med pärlor och spets till den kraftfullt färgstarka och skulpturala varianten med horn eller strutar.

Improvisation lockar

Inspirationen tas bland annat från musiken. Både Sara och Pia lyssnar ofta på jazz- och reggaetoner och dansar gärna till afrikanska trummor. Det är möjligheten till improvisation som är den stora lockelsen med virkning tycker Sara.
– Ja, det är så fantastiskt roligt att kombinera färger och komma på olika mönster. När man är klar med en mössa vill man snabbt börja med en ny.
Pia studerar just nu vid textillinjen på Kapellagården på Öland. Sara har studerat tygtryck vid Nyckelviksskolan på Lidingö och gått en skulpturlinje på Gotland. De tre senaste åren har hon varit verksam i egen ateljé, där hon både virkar och målar.

Eget designmärke

Skaparlusten har de fått med modersmjölken, mamma är textilkonstnär och pappa arbetar som grafisk formgivare, men drömmer om att bli konstnär.
– Framför allt har vi haft stöd och uppmuntran hemifrån. Men visst har det ibland känts kravfyllt, att vi måste lyckas, avslöjar Sara. Då är det bra att vi har vår storasyster som är lärare, hon tar ner oss på jorden när vi tappar distansen.
I framtiden vill systrarna arbeta mer tillsammans. Första steget i den riktningen är deras egna designmärke, SaPi.
– Vi har så kul ihop, myser Pia. Vi sitter gärna hemma på lördagskvällen och virkar tillsammans. Det är som ett gift, vi får abstinens om vi inte får virka.

Av: Ann-Kristin Rönnerbäck

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top