• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Självklart glasklart

  Nu knakar det av växtvärk i alla blomlökar. De är förprogrammerade för det. Spola av jorden och sätt dem i klarglas i lite vatten – det är vackert att se hela plantan.

  Foto: Christer Vallstrand

  Foto: Christer Vallstrand

  Här har vi satt lökväxter i vas. Det är inte så vanligt att det finns tulpaner på lök i blomsteraffärerna, men man kan alltid be dem ta in. Däremot finns många andra lök-växter. Spola av jorden, ställ lökarna med rötterna i lite vatten och se till att de alltid har fuktigt, då står de lite längre än avskurna blommor. På väg mot blomningen och när löken blommat över får vi också friskt grönt att glädja oss åt. Dessutom kan man sätta ner lökarna i jorden och med lite tur få dem att växa upp nästa vår. (OBS! Gäller inte oss med rådjur i trädgården. Vi ser aldrig mer några tulpaner!) Titta efter att rötterna är vita när du köper lökväxter du vill ställa utan jord, är de bruna kan de ha torkat för mycket och tar inte upp vatten.

  Några fina stenar, lite grus eller mossa i botten på en vas i klarglas kan vara vackert och dessutom står lökarna stadigt. En härva rötter under löken är också spännande. Var inte rädd att frisera rötterna om de är för många och för långa. Spara 4–5 centimeter av dem, det räcker.
  En vas i klarglas är absolut vackrast till blommorna med löken kvar. I färgat glas, där rötterna bara skymtar, ser de bara skräpiga ut.

  1. Två lådor pärlhyacint. I den låga, 8 x 16 cm med 8 cm hög kant, står de utslagna blommorna. Vasen kostar 90 kr hos Floristkompaniet. I den högre lådan har inte blommorna tittat upp ännu men bladverket är vackert, bara det. Vasen är 12 x 12 cm med 18 cm hög kant, 75 kr hos Åhléns.

  2. När tulpanen har blommat över kan man gräva ner den direkt utomhus. Några frostgrader tål de flesta tulpaner. Vasen Low med sin slipade överkant håller tulpanerna raka och samlade. Lena Bergström har formgivit den för Orrefors. Den kostar 590 kr.

  3. Klassiska burkar med övervikt kant. Den stora vasen är 34 cm hög och 18 cm i diameter, 410 kr hos Svenskt Tenn. Den mindre vasen är 30 cm hög och 10 cm i diameter, 95 kr på Åhléns. I botten på båda vaserna lade vi lite krossad vit marmor och lät rötterna vara vackert oklippta i den höga.

  4. I en skål med smal botten och vidd upptill kan man ställa lökar tätt så får de stå fritt och vackert. Lägg lite sten runt lökarna så står de stadigare. Skyline heter Ingegerd Råmans skål för Orrefors. Den kostar 649 kr. Kanten är 12 cm hög och diametern upptill är 17,5 cm.

  Av: Kerstin Alvestrand

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!