Tuffaste trollkarlshatten

Självklart ska en riktig trollkarl ha en hatt. Lätt och billigt gör du en svart hatt med trollstav och sjal.

Tuffaste trollkarlshatten
Foto: Christer Vallstrand
Tuffaste trollkarlshatten
Foto: Christer Vallstrand

Du behöver:

·kraftig kartong
·tunnare svart kartong
·svart hobbyfärg
·svart hobbyfilt
·sax (hobbykniv), lim (tejp)

Gör en hatt:

Mät ditt huvuds omkrets. Rita en oval med samma omkrets mitt på en bit kraftig kartong, ca 25 x 30 cm. Rita en större oval 5 cm utanför den första och klipp eller skär ut brättet. Klipp sedan ut ett lika stort brätte i svart kartong och spara den svarta mittovalen, som blir hattens "lock".
Ta en bit svart kartong, ca 60 x 20 cm – bredden ska vara 2 cm större än ditt
huvuds omkrets och höjden den höjd du vill att hatten ska ha + 3 cm.
Rulla ihop denna bit till en cylinder så att den passar precis i brättet och limma eller tejpa ihop den. Klipp 1,5 cm långa flikar upptill och nedtill på cylindern. Vik de nedre utåt och limma fast på brättet av kraftig kartong. Vik de övre flikarna inåt och limma fast "locket" ovanpå dessa. Trä på det svarta brättet och limma fast det ovanpå kartongbrättet (då döljs flikarna). Måla brättets undersida svart eller limma fast en bit svart filt. Om du vill ha en riktigt tjusig trollkarlshatt kan du limma fast svart filt på brättets ovansida, cylindern och locket också.
gör en trollstav:
Trollstaven gör du av stången på en svart plastgalge som du målar med vit hobbyfärg ca 5 cm i var ände.

Gör en sjal:

Till sjal passar en bit tunt och glansigt fodertyg, ca 35 x 35 cm. Det kan fållas på maskin runt om för att inte fransa sig.

Av: Maria Falk

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top