En drake i vinden!

Vem drömmer inte om en egen drake? Leta färgglada plastpåsar och gör en själv.

En drake i vinden!
Foto: Christer Vallstrand
En drake i vinden!
Foto: Christer Vallstrand

Du behöver:

2 blompinnar eller träribbor, 65 och 55 cm långa
1 svart sopsäck
färgglada plastpåsar
sax, lim och tejp
starkt snöre/lina, ev. liten nyckelring

Så här gör du:

1. Lägg pinnarna i kors med den kortare ca en tredjedel ned. Limma ihop och förstärk med snöre. Fäst ett snöre runt om genom att linda några varv och limma vid var pinnände. Se till att snöret är spänt samtidigt som korsets vinklar förblir räta. Klipp ut en bit svart plast med 2-3 cm vikmån. Klipp bort hörnen så att en liten bit av pinnarna kan sticka ut när du viker in kanterna över snöret. Limma och/eller tejpa. (Se bild1)
2. Dekorera framsidan med bitar från plastpåsar i olika färger. Klipp 4 cm breda remsor av soppåsen. Skarva så att de blir minst 3 meter långa och knyt fast dem runt pinnen nedtill som svans. Om draken verkar för tung och inte vill lyfta mot skyn kan du kapa en bit av svansen, men om svansen blir för kort snurrar draken bara runt runt.

Gör ett “betsel”
3. Knyt fast ett snöre mitt i träkorset och trä det genom ett hål i plasten. Fäst den andra änden nedtill på draken. Gör en ögla (eller knyt fast en liten nyckelring) nära det övre fästet. Draken ska hänga i vinkel med toppen högre än botten (och sidorna på samma höjd) när du håller upp den i öglan/ringen. (Se bild 2) Längden på detta snöre (drakens “betsel”) kan behöva justeras för att få fram rätt flygförmåga.
4. Köp en draklina med hållare i en leksaks- eller sportaffär, eller gör en egen hållare genom att linda en lång lina runt en plastflaska. Testa draken på en öppen plats när det blåser lite lagom. Be en vän springa med draken och försiktigt släppa taget medan du springer en bit framför och håller linan spänd. Släpp sedan efter på linan och se din drake sväva upp i skyn.
Det kan krävas många försök innan draken lyfter ordentligt.

Av: Maria Falk

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top