Parasoll på fyra ben

Även svenska soldyrkare kan ibland behöva lite skugga. Varför inte göra en mobil skuggveranda?

Parasoll på fyra ben
Foto: Lotta Sjöberg

Det här behövs:

·4 kraftiga rundstavar. Längden beror på om du vill kunna sitta på stolar vid ett bord under ditt tak eller om du vill ha skugga över en filt i gräset.
Det är bra med två lite lägre ben på ena sidan. Det känns lite rumsligare och dessutom ger det aningen vindskydd och skuggan blir lite större.
Lägg till ca 3 cm till längden på varje rundstav upptill och 15-20 cm nertill som ska slås ner i jorden.
·240 cm markisväv eller annan kraftig väv. Vi räknar här med att den är 120 cm bred.
·Fyra stora öljetter
·4 kortare bitar gängstång, ca 8 cm långa, (eventuellt fyra islagsmuttrar)
·4 metallkrampor av den typ man förankrar tält med.
·Lämpligt rep att staga tygverandan med, grov tvättlina till exempel.

Gör så här

·Såga till rundstaven så att den blir så lång du vill ha den plus de extra tilläggen, 18-23 centimeter på varje rundstav. Såga sedan bort 3 cm stav i ena änden på alla fyra.
·Klipp itu tyget på bredden till två lika stora bitar, 120 x 120 cm. Sy sedan ihop bitarna igen, fast nu stadkant mot stadkant. Lägg kanterna omlott ca 1,5 cm och sy två sömmar en på var sida av tygsjoket. Nu är stycket åter ca 240 x 120 cm, men förstärkt av sömmen. Klipp bort en fyrkant tyg, ca 20 x 20 cm, i alla fyra hörnen och fålla inhacken och de två ofållade sidorna på tygstycket.
Stadkantssidorna viker man bara en gång och syr för stadgans skull. Bäst blir det om man kan sy med sicksacksöm på maskin.
·Sy raka sömmar runt alla fyra kanterna, där nedviket från taket börjar. Det blir också som en förstärkning. Se teckningarna.
·Sätt en öljett i varje hörn.
·Borra hål i ändträet som ska vara uppåt i varje hörnstolpe, fem centimeter djupt.
·Skruva i en gängstång så att 4-5 centimeter av den sticker upp. För att få det extra stadigt kan man eventuellt slå i fyra islagsmuttrar i ändträet upptill där gängstången skruvas i, det beslaget håller gängstången på plats. Trä på taket i alla fyra hörnen.
Som en liten överkurs kan man sedan borra hål i de tre centimeter långa rundstavsbitarna i ändträet och trä toppbitarna över gängstången. Det är bara för att det ska se snyggt ut. De bitarna har ingen funktion och kan uteslutas.
·Staga taket med rep i varje hörn. Knyt dem runt hörnstolparna uppe på taket. Slå ner tältkramporna i marken.

Av: Kerstin Alvestrand

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top