Bjud in fjärilen till din trädgård

Det är inte särskilt svårt att förvandla trädgården till ett paradis för hungriga fjärilar. Plantera de rätta växterna så kan du följa olika arter under sommaren.

Bjud in fjärilen till din trädgård
Foto: Karl-Olof Bergman
Bjud in fjärilen till din trädgård
Foto: Karl-Olof Bergman

Redan i april, maj kommer de första besökarna, uppväckta av allt varmare dagar. Citronfjärilar, nässelfjärilar och påfågelögon hör till de få arter som övervintrar som vuxna och därför syns först av alla. De måste då snabbt hitta något att äta för att få energi till att para sig och lägga ägg.
Vårkrage och aubretia är två utmärkta växter att plantera för att få se några av de första fjärilarna.

Doftande favorit

Flest arter ser man dock oftast i juli ochm augusti. Den absoluta favoritväxten framför alla andra är den underbart doftande syrenbuddlejan.
En undersökning i Storbritannien visade att med denna växt i trädgården är chansen över 90 procent att du ska få besök av fjärilar.
Det är ingen tvekan om att den är förträfflig också i Sverige. Tre av de arter som oftast besöker syrenbuddlejan är nässelfjäril, påfågelöga och amiralfjäril. Den senare är en invandrare som varje år flyger hit från Sydeuropa och lägger ägg. En del av avkomman flyttar sedan tillbaka söderut.
För att få trädgården riktigt trivsam för fjärilar krävs det dock mer än bara syrenbuddleja. Den är visserligen en favoritväxt för många, men ratas helt av andra. Det viktigaste är att ha en mångfald av nektarväxter om man vill ha besök av många olika arter fjärilar. Enligt den engelska undersökningen hade trädgårdar med mer än 20 olika blommor 65 procents chans att locka mer än 14 fjärilsarter.

Kryddor lockar

Det är bra om växterna blommar vid olika tidpunkter och har skilda färger. Blåvingar tycker ofta om ärtväxter, exempelvis käringtand.
Andra växter som ligger högt på fjärilarnas topplista är olika kryddväxter, som oregano, backtimjan och mejram. Rysk martorn med vackra blå blommor och bladverk samsas gärna med kryddväxterna till fjärilarnas stora förtjusning.
På fuktigare partier kan man plantera rosenflockel, hampflockel och fackelblomster. Sent på hösten får kinesisk kärleksört och röd rudbeckia gärna besök av nässelfjärilar, amiraler och de vackra vinbärsfuxarna med underligt flikade vingar.
Platsen för växterna är också viktig för att fjärilarna ska trivas. Blommorna bör stå i solen, gärna i vindskyddat läge. Det är dock viktigare med sol än med skydd.

Nässlor som barnkammare

Har man ett riktigt stort fjärilsintresse finns det ännu en växt som flera vackra arter uppskattar mycket – brännnässlan. Här handlar det dock inte om nektar utan mat för larverna. På de till synes osmakliga nässlorna lever larver av nässelfjäril, påfågelöga, amiralfjäril, vinbärsfux och tistelfjäril.
Tyvärr fungerar det inte att gömma undan nässelbeståndet i ett skuggigt hörn av trädgården. Nej, soligt ska de stå om fjärilshonorna ska lägga sina ägg och larverna trivas.
En annan art som man kan få att föröka sig i sin trädgård är den välkända citronfjärilen, vars larver endast äter brakved. Honan söker upp buskar tidigt på våren, redan innan bladen slagit ut, och lägger sina ägg bara på dessa buskar. Citronfjärilen kläcks i juli och övervintrar för att komma ut tidigt på våren. Sedan har den även en sommardvala och flyger igen i juli. Det är nästan den enda fjärilen som kan uppleva att flyga med sina barn. Annars lever en fjäril endast 5-12 dagar i genomsnitt.

Nattliga gäster

När dagfjärilarna satt sig för att vila under natten kommer svärmare och nattflyn fram. Kaprifolen börjar dofta härligt i sommarkvällen och kring den samlas stora svärmare.
För att locka till sig nattfjärilar är blommornas doft avgörande. Plantera gärna arter som kaprifol, hesperis och grekisk lövkoja kring uteplatsen. Gemensamt för dem är den ljuvliga doften som inte kommer förrän det börjar skymma.

Fjärilar

1. Den vackert gula citronfjärilshanen tycker mycket om fackelblomster.
2. Tidigt på våren lockar aubretian bland annat rapsfjärilen.
3. Oregano och andra kryddväxter uppskattas av bland annat pärlemorfjärilar.
4. Välkänd och mycket vacker om man studerar den närmare. Nässelfjärilen har hittat en hampflockel i trädgården med gott om nektar.
5. Vackra som små smycken sitter liten guldvinge (till höger) och vitfläckig guldvinge och smörjer kråset på en hampflockel.
6. Citronfjärilens puppa (mitt i bild) är nästan kusligt lik ett brakvedsblad, allt för att undgå upptäckt.

Av: Karl-Olof Bergman

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top