Man måste inte kalka

Nya rön visar att det inte alls är nödvändigt att kalka i grönsakslandet eller i rabatterna. Använder man stallgödsel eller gröngödsel är det till och med bättre att låta bli!

Man måste inte kalka
Foto: Gunnel Nilsdotter

Länge har vi trott att grönsaker måste ha ett pH-värde så nära 7 som möjligt för att växa bra. Så är det inte alls visar ny forskning vid SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Det var när bönderna gick ifrån stallgödsel och började med konstgödning i börja

Vid ett högre pH-värde fungerar det organiska gödselmedlet sämre och växterna kan få svårt att ta upp bor, järn och mangan i jorden. Så det bästa är alltså att gödsla med stallgödsel eller gröngödselväxter och strunta helt i kalkningen! Ännu ett bevis på att naturen är klokare än vi.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top