Fånga snigeln!

Samtidigt med primörerna i grönsakslandet vaknar de, trädgårdsodlarnas stora gissel - sniglarna. Vill du hejda deras framfart ska du vara framme nu, innan de hinner föröka sig för mycket.

Fånga snigeln!
Foto: Sixten Jonsson
Fånga snigeln!
Foto: Sixten Jonsson

Tro inte att allt som rör sig i den berömda snigeltakten över dina grödor är mördarsniglar. Det finns minst 20 andra sniglar och dessutom ett hundratal snäckor med hus på ryggen. Många av dessa så kallade blötdjur är harmlösa och behövs i naturen. Men många är sugna på din sallad och kål och på vackra blommor. Så vill du ha odlingarna i fred måste du gå på snigeljakt och gillra fällor – nu.

En värsting bland sniglar

Den spanska skogssnigeln eller mördarsnigeln, som den fått som öknamn, är den största plågan av alla. Den kan äta rent i en rabatt tills det bara står några torra pinnar kvar. Tar maten slut ger den sig på sina släktingar och äter upp dem med. Det är därför den kallas mördare. Men den har också en mördande framfart i trädgården eftersom den förökar sig kolossalt snabbt. Den behöver inte ens en partner utan kan befrukta sig själv! Och den har nästan inga fiender. Ett äckligt segt slem runt kroppen gör att varken kråkor eller igelkottar äter den. Så har du fått in mördarsniglar i din trädgård får du sköta utrotningen själv. Och det gäller att börja tidigt på säsongen innan den stora förökningen satt i gång. Det finns de som plockat över tusen sniglar på en enda kväll!

Gillra fällor

Sniglar och snäckor är vanligtvis nattdjur. De behöver den fuktiga nattluften (eller regnblöt mark) för att inte torka ut. De har ingen hjärna och därför inget minne. Men när de sniglar fram producerar de ett slem med en egen doft och det doftspåret följer de. Det är därför som de ständigt återkommer till grönsakslandet eller dahliarabatten med alla godsakerna. På dagen måste de söka skydd mot solen. Då kryper de in i skuggiga, svala vrår. Det är det vi kan utnyttja när vi gillrar fällor. Lägg ut brädbitar (gärna halvmurkna och våta), stora blad (rabarber till exempel), kartonger, wellpappskivor, tegelstenar med hål i eller annat som ger sval skugga. Och glöm inte att vittja de här fällorna varje dag. Annars ger sig sniglarna ut på räd igen när skymningen faller.

Bjud på öl

Det är inte alls ett skämt att sniglar älskar öl och andra maltdrycker. Och att de dessutom drunknar i ölet. Vatten, saft, läsk och de flesta andra drycker lyckas sniglarna oftast ta sig upp ur om de ramlar i. Men inte ur öl! Vad det beror på är det ingen som vet. Men vi kan förstås utnyttja det. Gräv ner en burk nästan helt i marken och fyll den med en skvätt öl. Eller lägg en nästan urdrucken ölburk på sidan i landet. Det är bra om det inte kan regna in i burken så att ölet späds ut. Vattna lite runt burken så att sniglarna lättare tar sig dit. Töm burken då och då i komposten och fyll på öl. Tycker du att öl är dyrt kan du blanda till jäst, socker, lite matolja och vatten. Ett paket jäst till en liter vatten. Det har nästan samma verkan. Det finns en färdig snigelfälla (Slugtrap från Bröderna Nelson) att köpa. Den består av en liten burk med ett dofthormon som lockar sniglarna. Runt detta finns en behållare som fylls med öl. När sniglarna dras till den goda doften drunknar de i ölet. Annat som sniglar dras till är blöt hundmat, kokta kålblad, grapefruktjuice och en sörja av vallört (Symphytum peregrinum). Häll kokt vatten över vallörten, låt den stå och jäsa några dagar och häll ut sörjan i en hög i landet. När sniglarna känner den oemotståndliga doften dras de dit och det är bara att plocka dem. Vallörten kan också läggas i en sträng runt landet. Sniglarna tar hellre den än salladen. Järnsulfat (ferromol) är ett nytt sätt att bekämpa sniglar. Sniglarna äter av preparatet och får en mättnadskänsla som gör att de slutar äta och dör av svält. Preparatet kallas Snigeleffekt (från Miljöcenter) och Snigelfritt (från Weibulls).

Flera fiffiga sätt

Det är svårt att stänga ute sniglarna från stora trädgårdsland. Men har man särskilt fina växter kan man göra en barriär runt dem. Det mest effektiva är en plåt som man sticker ner i jorden. Överkanten måste vikas utåt-nedåt (två vikningar) för att inte sniglarna ska ta sig över. Av någon anledning tycks kopparplåt vara bäst. Man kan också lägga ut en sträng av kalk eller träaska runt växterna. Det gör att sniglarna torkar ut när de kryper över. Problemet är att effekten försvinner vid regn. Kaffesump och krossade äggskal kan hjälpa något. För att bli av med sniglarna finns inget alternativ till att döda dem. Men gör det så snabbt och skonsamt som möjligt. En hink med kokande vatten eller stark saltlösning gör snabbt slut på dem. Att klippa itu dem med en skarp sax likaså. Att krossa dem med foten går snabbt men kan kännas lite äckligt. Får man det sega slemmet på fingrarna hjälper det att gnida händerna med en skvätt vinäger. Att plocka sniglar och slänga ut dem i skogen är absolut inte att rekommendera. Är det mördarsniglar kan de snabbt länsa hela markvegetationen där.

Så skyddar man sig mot sniglar

· Var noga med nya plantor till trädgården. Kommer de från trakter med spansk skogssnigel bör du ta bort all jord och slänga i soptunnan – inte i komposten. Det kan finnas ägg med i jorden. Skölj noga bort all jord från rötterna innan du planterar.
· Vattna inte på kvällen utan på morgonen och undvik att vattna mellan raderna i grönsakslandet. Täckodling med gräsklipp och löv lockar sniglar men är så värdefull för jorden och växterna att man inte bör avstå från det ändå. Lyft på klippet och plocka de sniglar som du ser.
· Var rädd om igelkottar som äter snäckor och sniglar (utom mördarsnigeln).
· Skaffa myskankor eller de utrotningshotade blåankorna. Båda äter glatt till och med mördarsniglar! Det är trevliga, ganska tystlåtna fåglar som inte brukar ge sig på trädgårdens blommor – men förstås kan trampa ner i rabatterna en del.

Hur känner man igen en mördarsnigel?

Det finns inget sätt att säkert se om det är en mördarsnigel. Den är vanligtvis brunaktig, men kan också vara beige, nästan vit, rödaktig eller nästan svart. Det gäller också andra sniglar. Den svarta skogssnigeln kan ibland till och med vara vit. Storleken kan också variera kraftigt beroende på hur gammal snigeln är. Vill man säkert veta om man fått in mördarsnigeln på sin tomt, kan man skicka in en till Naturhistoriska museet
i Göteborg. Tel 031-775 24 40 eller www.gnm.se.

Snigelfart

Hur långt orkar en snigel krypa? Vad är snigelfart?
De flesta sniglar har vid försök tagit sig 5-6 meter fram och tillbaka till sitt dagsgömme under en natt. Men det finns också sniglar och snäckor som segat sig fram upp till 30 meter.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top