Följ färgtema när du sår

Det roligaste med ettårsväxter är att man kan skapa nytt varje år. Ett år är rabatten eller lådan vit, ett annat år blå eller varför inte i den härliga gulgröna färgskalan som det finns så många växter i numera. Här kommer lite inspiration till vad du kan välja i år - att köpa som planta eller så själv.

Följ färgtema när du sår
Foto: Susanna Rosén
Följ färgtema när du sår
Foto: Susanna Rosén
Följ färgtema när du sår
Foto: Susanna Rosén

Att botanisera bland fröpåsarna och drömma om sommarens rabatter är något av det roligaste som finns. Att lägga ut fröpåsarna bredvid varandra och fundera ut hur det ska bli just i år. Lika roligt är det att åka till en välsorterad trädgårdsbutik i slutet

Många av fröfirmorna har gjort det lätt för oss nu. De har komponerat växter i samma färgskala och blandat ihop frön i samma påse. På så sätt behöver man inte köpa massor av olika påsar. Det är spännande att se vad som kommer upp i rabatten. Ibland vet man inte ens namnen på de små blommorna.
På baksidan av fröpåsen finns viktig information. Till exempel om fröet behöver förgros inomhus eller om det är bättre att så på växtplatsen. När det är bäst tid att så. Hur många veckor det tar innan fröet gror. Om det ska sås på ytan eller med ett täcke av jord. Många små fröer ska bara tryckas fast på jordytan. Större fröer ska ha ett jordtäcke som är tre gånger sin egen storlek.
På påsen står också vilken tid växten blommar och hur hög den blir. Båda viktiga fakta när du ska planera en vacker rabatt.

Färgstarkt!

1. Slingerkrasse (Tropaeolum majus)
2. Inkakrage (Tithonia rotundifolia)

Råd för dig som sår

Vanligast är väl att man sår i lådor på fönsterbrädan. Dels är det ljusast där, dels får man undervärme från elementet. De flesta frön gror lättare då.
Det är inte nödvändigt att ställa frösådden i fönstret. Man kan ordna en utmärkt växtplats var som helst i rummet och till och med i en mörk källare med hjälp av lysrör.
Skaffa en enkel lysrörsarmatur. Växterna trivs bäst med ett kallt blått sken men det går bra med det trevligare dagsljusröret också. Häng lysröret (utan plastkåpa) så att det är 30-40 centimeter över såytan. Låt lysröret vara tänt vid samma tid, 12-14 timmar per dygn. Förläng den ljusa delen av dygnet.
Allra bäst är det om man kan ordna undervärme också. Det kan man göra genom att montera ett lysrör under en hylla också. Häng den hyllan under den andra lysrörarmaturen. De frön som är mest värmekrävande ställs på hyllan, som då värms lite underifrån. En sålåda med frön som kräver mindre undervärme ställs under hyllan med lysröret.
Så inte för många olika sorter. Det är lättare att hålla reda på många små plantor av samma sort. Och det är lättare att planera en vacker rabatt. Fem till sex sorters blommor per år tycker jag är lagom.
Glöm inte att märka ut plantorna med etiketter eller lappar. När plantorna är små ser de förbluffande lika ut.

Grönt och skönt

1. Zinnia ‘Envy’
2. Limegrön blomstertobak (Nicotiana ‘Lime Green’)
3. Solboll (Craspedia globosa)

Läckert lila

1. Praktmire (Anagallis monelli)
2. Isotoma (eller Laurentia) ‘Blue Star’
3. Lobelia ‘Blue Splash’

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top