Våren i en låda

Tjuvstarta med vårblomstren redan nu. Skapa en hel liten rabatt i en låda med drivna lökväxter och några tåliga snittblommor och kvistar. Du kan ha den inne under flera dagar - men den står betydligt längre på balkongen eller förstukvisten.

Våren i en låda
Foto: Pepe Nilsson
Våren i en låda
Foto: Pepe Nilsson

De senaste åren har det funnits krukor med drivna lökväxter att köpa vid den här tiden på året. Framför allt har det varit lila krokus och småblommande gula narcisser, tête à tête. Nu finns flera andra lökväxter, som miniiris, pärlhyacinter och kungsängsliljor. Alla har de den underbara fördelen att de klarar av att stå utomhus även vid några minusgrader. Inne på bordet eller fönsterbrädan är hållbarheten ungefär som för snittblommor. Så vill du njuta länge ska du placera ut lökväxterna i friska luften.

Plantera olika lökar tillsammans

Plantera flera olika lökväxter tillsammans och pynta krukan eller lådan med mossa, stenar, tickor och vackra kvistar. Söta små videkissar, röda eller gröna kvistar av kornell. Eller sno ihop några späda kvistar av björkris eller torrt gräs till ett litet fågelbo. Primulor i olika färger klarar ungefär lika låga temperaturer. Vill du göra lådan riktigt vårlik kan du blanda i snittblommor som tulpaner, ranunkler och anemoner. De klarar inte minusgrader men nätter nära noll. Tänk då på att snittblommorna inte ska komma i kontakt med jord. Stick ner dem i våt oasis som “bäddas in” i plast vid sidan av blomjorden.

Blommorna i lådan

1. Mini-iris. Man får krypa riktigt nära för att njuta av dess skönhet.
2. Ranunkler i vårlådan påminner om försommarens ängsbollar (eller ängabullar som vi säger i Småland).
3. Krokus. Långt innan de första sticker upp i rabatten kan man sätta ut dem i en låda på trappan eller balkongen.
4. Tulpaner tål inte den minsta kölgrad men blommar länge med bara några plusgrader.

Gör så här:

·Spika ihop en enkel låda av tunt ohyvlat trä. Vår låda är 30 x 40 centimeter.
·Måla den. Vi använde vanlig hobbyfärg.
·Nita fast ett lager tjock plast inuti för att hålla fukt.
·Lägg ett oasisblock i blöt minst en halvtimme.
·Ställ snittblommorna att dra vatten ordentligt.
·Klä in oasisblocket med plast (utom på ovansidan).
·Lägg oasisblocket i lådan och ställ ut lövväxterna i sina krukor runt om på prov tills du är nöjd med arrangemanget.
·Ta bort lökväxterna och fyll botten vid sidan av oasisblocket med stora lecakulor.
·Fyll på lite jord.
·Ta lökväxterna ur krukorna och ställ dem som du bestämt i lådan.
· Fyll på mer jord, men se till att det inte hamnar på oasisen. Vik ner plasten runt kanterna under jord så att den inte syns.
·Skär nya snitt i snittblommornas stjälkar. Klipp sneda snitt med sekatör på kvistar av till exempel utslagen videung (sälg), kornell, björk eller andra träd eller buskar. Kanske får en krukväxt bjuda på något blad också. I blomsteraffärerna finns många slags hållbar grönska.
·Stick ner stjälkarna i oasisblocket. Ställ snittblommorna i grupper om tre till fem blommor. Det blir vackrare än att placera ut dem en och en. Gör gärna stjälkarna olika långa.
·Täck över jorden och oasisen med ett tunt lager mossa, grus eller grova lecastenar så att det ser ut som en bit naturlig ängsbacke.
·Dekorera efter egen fantasi.

Idé: Cecilia Edrén

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top