Nytt liv i krukan

Ljuset är tillbaka. Vi och våra växter i fönstren sträcker oss mot ljuset. Den långa mörka hösten och vintern tog musten ur många krukväxter. Men de som överlevt behöver ny näring nu. Dags att omplantera!

Nytt liv i krukan
Foto: Hans B Eriksson
Nytt liv i krukan
Foto: Hans B Eriksson

Varför plantera om?

När man köper en krukväxt växer den ofta i en för liten kruka. Lyft upp jordklumpen. Är den alldeles fullvuxen med rötter är det lika bra att ge den ny jord och större kruka med en gång.
Detsamma gäller dina trofasta vänner på fönsterbrädan. Ser du att jordklumpen är full av rötter? De kanske sticker ut genom bottenhålet i krukan till och med.
Det är inte bara för att plantan behöver ny näringsrik jord man planterar om. Det är också för att byta ut en del av den tidigare jorden som efter en säsong är alldeles “förgiftad” av näringssalter från krukväxtnäring. Särskilt i det översta jordlagret är saltkoncentrationen alldeles för hög för växten.

Hur ofta?

Det beror på hur snabbt plantan växer. Vissa arter, som blomsterlönn, växer enormt fort och kan behöva både en och två omplanteringar under sommaren – förutom nu på vårvintern. Andra växer sakta och behöver kanske bara omplanteras vart tredje år, som storbladig fikus och clivia. Andra stora krukväxter är omöjliga att lyfta ur krukorna och hitta större krukor till. Då kan man bara fylla på ny jord överst.

Välj rätt jord

Jorden är viktig. Skaffa hem ny bra krukväxtjord, gärna med små lecakulor eller en aning lera inblandad.
En bra jord ska helst innehålla tre olika sorters torv. Den mörkaste är mest förmultnad och ger stadga åt jorden. Den ljusaste ger luft åt rötterna.
Till krukväxter ska man inte använda sin egen kompostjord. Den innehåller ogräsfrön och kanske svampar och insekter.
Vill man blanda till jorden själv bör man sterilisera den först. Det vill säga värma upp den till 100 grader i ugnen.
Grov sand är ofta bra att blanda i krukväxtjorden. Det ger både stabilitet och luftighet. Vermiculite är ett glimmerliknande mineral som man blandar i jorden eller lägger på ytan. Det släpper igenom ljus men hindrar avdunstning från jorden. Perlite är ett annat mycket lätt och luftigt mineral som förbättrar jordens struktur och hjälper till att hålla kvar fukt och luft kring rötterna.

Vilken sorts kruka?

De flesta krukväxter vill nu ha ett nummer (eller två) större kruka. Har du sådana hemma ska du diska dem noga i varmt vatten. Gammal jord ska inte vara kvar. Den kan innehålla sjukdomar.
Nya lerkrukor ska ligga i vatten minst ett par timmar innan du planterar om. Då får de chans att suga upp allt vatten de kan hålla. Annars drar de fukt från växterna.
Att välja plast- eller lerkrukor är inte bara en smaksak utan beror ganska mycket på vilken sorts vattnare du är. Ger du en rejäl omgång sällan eller skvätter du lite då och då? Vattnar du ofta tycker jag att lerkrukor är bäst. Man lär sig snart att höra om rötterna behöver vatten genom att knacka på krukan. Tänk på att det är rotspetsarna som suger upp vattnet. Det är där vattnet ska hamna, inte i ytan.

Akta rötterna

Börja omplanteringen med att vattna så att plantan hinner suga åt sig så mycket vatten den vill och så att den gamla jorden blir lätt att jobba med. Var mycket rädd om hela rotklumpen. Ryck inte loss rötter som sticker ut genom bottenhålet. Klipp aldrig bort rötter som ser friska ut.
Det är bra att passa på att duscha krukväxterna innan man planterar om. Ibland har rötterna växt fast i krukkanten och det kan vara svårt att få loss dem. Om inte krukan är alltför dyrbar är det bättra att slå sönder den än att störa rotsystemet. Om rotklumpen har en vit “filt” omkring sig ska den sitta kvar.
Peta försiktigt bort gammal jord med fingrarna eller en pinne. Lägg gärna lerskärvor eller ett lager stora lecakulor i botten av den nya blomkrukan. Det minskar risken för övervattning men håller ändå kvar fukt i krukan en längre tid. En del växter, som saintpaulia, sätter sidoplantor. Dessa delas i samband med omplanteringen. Saintpaulia blommar bara om den har en enda planta per kruka.
Däremot tycker jag att det är dumt att beskära samtidigt som man planterar om. Jag beskär helst några veckor innan. Då hinner de hämta sig från den chocken. Vänta annars ett par, tre veckor efter omplanteringen.

Tips

Lägg nya lerkrukor i vatten minst ett par timmar.
Var rädd om rötterna! De flesta växter vill ha ett nummer större kruka vid
omplantering.
En vass kaktus lyfter man lättast genom att vira en handduk runtom.

Håller kvar fukten

Små lecakulor (t v), i mitten vit perlite och ljusbrun vermiculite. Alla hjälper till att förbättra krukväxtjordens struktur och att hålla fukt kvar i jorden.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top