Jorden
·Jorden måste vara lätt och porös. Torvblandad, men den kan gärna innehålla lite lera (eller de minsta lecakulorna). Vanlig krukväxtjord blandas med vermiculite och perlite. Det är mineraler som gör jorden varm och lucker. Recepten varierar, men två delar jord, en del vermiculite och en del perlite är en bra blandning.
·Krukan ska vara liten, 1/3-del av plantans diameter. Stor jordvolym ger för fuktig jord som de små känsliga rötterna kan ruttna av.
Vattning
·Vattna först när det översta jordlagret känns torrt. Säkrast är att låta jorden suga upp vatten underifrån. Krukan får aldrig stå i vatten!
·Vattna aldrig med kallt vatten! Vattnet kan gärna vara 37-40 grader, men minst rumstempererat. Kalkrikt vatten ger gula blad. Koka gärna upp vattnet och låt det svalna några timmar.
·Vattna inte på morgonen utan på kvällen, och slå bort överflödigt vatten från ytterkrukan eller fatet på morgonen.
·Ordna en jämn bevattning genom att stoppa en bit baby-akrylgarn
genom jorden ut genom bottenhålet i krukan och ner i en behållare med vatten.
·Om man använder ytterkruka, bör man lägga ett lager dränerande lecakulor eller grus i botten.
·Gödsla med en svag (1/4-1/2) dos vid varje vattning.
Vackra som prinsessor
1. ‘Dubbel blåsippa’ har odlats fram av bröderna Lennart och Rune Andersson på Ekerö utanför Stockholm. De driver upp många av de saintpaulior vi kan köpa.
2. ‘Silver Qeen’ säljs mest till påsk. Kanske för att den går så bra till gult?
3. Så nära gult man kan komma bland saintpaulior? ‘Emerald love’.
4. ‘Marita’ kallas ofta “prinsessblomman”.
Ljus och värme
·Saintpaulian är mycket känslig
för kyla och drag. Tänk på det om du köper en planta på vintern. Vid 8
grader fryser den. Ställ inte krukan i ett dragigt fönster.
·Saintpaulian vill stå ljust för att blomma, men tål inte direkt sol. På vintern mår den bäst i söder. På sommaren flyttas den till norr eller skuggas med väv. ·Med ett vanligt lysrör kan man odla saintpaulia inne i rummet.
Lysröret placeras 40-50 cm ovanför plantorna. Låt lysröret brinna 12 timmar per dygn. När man vill att plantorna ska blomma ökar man tiden med 1 timme per vecka upp till som längst 16 timmar.
Både blåa och vita blommor
1. ‘Tamiko’
2. ‘Maja’ har medelgröna blad.
3. Såna här under inträffar då och då bland saintpauliorna. Den här plantan har både blå och vita blommor!
4. ‘Hisako’ kallas ibland för “Silverdollar”.
Ohyra?
·Saintpaulia kan angripas av bladlöss, men den vanligaste plågan är amerikanska blomtrips (Frankiniella occidentalis). De äter upp ståndarknapparna, sedan blommorna – men inte bladen. Man ser ibland angreppen redan i affären. Blommorna får ett gult puder på kronbladen som blir bruna och vissnar för tidigt. De amerikanska blomtripsen angriper också prästkragar och kan gömma sig i skyddsskalet på fikusblad.
·Ställ nya plantor för sig själva eller i plastpåsar den första tiden, tills du är säker på att de är friska och inte smittar andra krukväxter.
Plantera om
·Plantera om varje år i februari-mars eller när plantan ser svältfödd ut. Välj eventuellt en storlek större kruka.
·Fyll gärna på med ny jord ytterligare en gång under sommaren.
·Dela plantan när den får flera bladrosetter. Annars bildas inga nya blommor.
·Ta bort fula blad i ytterkanten – men rör aldrig bladen i mitten av plantan! Det är där plantan växer till.
·Genom att ta bort alla blommor, när plantan kommer hem, blir blomningen rikare. Dessutom minskar risken för amerikanska trips som enbart lever på blommorna.
·Om plantan ruttnat vid foten kan du skära bort det ruttna med en vass kniv och ställa plantan i vatten tills den får nya rötter och kan planteras i jord.
Föröka med ett blad
Alla saintpaulior, utom de som är randmönstrade som ett hjul i blomman,
kan förökas med ett blad. Ta ett blad med en bit skaft på. Ge bladet en ny snittyta. Stick ner det i en liten kruka (5 cm/diameter) med rätt jordblandning.
Bladskivan ska vara precis i jordytan. Sätt krukan i en plastpåse och ställ den ljust (men inte i sol) och varmt. Värme underifrån skyndar på rotbildningen.
Vattna inte förrän översta jordlagret känns torrt.
Nya sorter
För några år sedan fanns åtminstone 40 000 registrerade saintpauliasorter i världen. I vårt land odlas åtminstone 2 000. Det är främst de 700 medlemmarna i Svenska Saintpauliasällskapet som står för dem. Nya sorter uppstår genom korsningar, men också spontant. Odlarna hittar plötsligt en planta med avvikande färg, bladform, växtsätt eller något annat. Då tar man bara blad av dem och förökar upp. Av ett enda blad kan man få 3-7 plantor.
Av: Gunnel Nilsdotter