Stoppa vandalerna!

Många vill dela trädgårdens goda med dig. Sniglar, sorkar och allehanda småkryp tar för sig. Men i år har det kommit nya preparat som hjälper dig att försvara grödorna - utan att ta fram giftsprutan.

Stoppa vandalerna!
Foto: Tero Niemi

Man kan vara hur stor miljövän som helst, men när sniglarna härjar i rabatterna och sorkarna försvinner i väg med potatisen i irrande jordgångar, då kan man få nog! Aldrig har väl så många hemmagjorda tips mot vandalerna fyllt tidningsspalterna som nu. Men det kommer också många utprovade medel och fällor att köpa.

Mot sniglar

Värst bland dem är “mördarsnigeln” (den spanska skogssnigeln). När den härjat finns inte ett grönt strå kvar. Men nu kan den stoppas med små blå kulor med järnfosfat, ferromol, som finns i Neudorffs “Snigel Effekt” och i Weibulls “Snigelfritt”. Sniglarna äter kulorna och känner sig så mätta att de ratar grönsakerna och blommorna. Efter en kort tid svälter de ihjäl – mätta och belåtna.
Ett annat sätt att få bukt med snigelplågan är “Snigelfällan” som vi beskrev i ICA-kuriren i höstas. En fyrkantig plastburk grävs ner i landet och en liten burk med dofthormon sätts i dess mitt. Hormonet är alldeles oemotståndligt för sniglarna som dras dit. Burken fylls med öl som sniglarna drunknar i.
Fällan säljs bland annat genom ICA-butiker, OBS-varuhus och Bröderna Nelsons.

Mot pinnborrar

Pinnborrarna är små steklar som lägger sina ägg i gräsmattor. När larverna utvecklas äter de upp gräsrötterna så att stora fläckar blir helt kala.
Men nu finns motmedlet. Det är levande små rundmaskar, nematoder, som man köper i en påse (innehåller 5 miljoner nematoder!) och strör ut över gräsmattan. “Stoppar insektslarver” heter preparatet från Weibulls.
Nematoderna lägger sina ägg i pinnborrslarverna och äter upp dem. De förökar sig så länge det finns larver kvar men försvinner därefter av sig själva. En påse kostar cirka 120 kronor. Medlet klarar sig tre månader i butikshyllan men hur länge som helst i kylskåpet.

Mot blomflugor och larver

Liknande nematoder finns i preparatet “Stoppar sorgmyggor”. De äter upp både sorgmyggor och blomflugor som brukar finnas i våt krukväxtjord. Preparatet finns hos Weibulls. En påse kostar omkring 60 kronor.
Sedan förra året säljer också Bröderna Nelsons nematoder mot blomflugor i krukväxter och växthus.
Florina Lustgård (Det naturliga steget) säljer preparat med bakterier som äter upp skalbaggslarver och kålfjärilslarver. Dessutom har Florina ekologiska medel mot insekter, mjöldagg, krypande insekter i träd och svampsjukdomar.

Effekt mot stort och smått

Dessutom finns många andra nya miljöanpassade preparat mot oönskade inslag i trädgården.
Ett exempel är Neudorffs Effekt-serie som innehåller ekologisk bekämpning av bland annat myror, flugor, bladlöss, katter och vilt.
Silvandersson har också miljöanpassade giftfria preparat mot exempelvis getingar, sork och spindlar. Neudorffs och Silvanderssons preparat säljs bland annat av Miljöcenter i Malmö.
Weibulls och Bröderna Nelsons har också en lång rad miljöanpassade preparat mot stort och smått.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top