Foton i fina fodral

Ett fotoalbum från en resa eller vanlig vardag är roligt att ge bort eller ha själv. Allra finast blir det om du gör omslaget eller till och med hela albumet själv.

Foton i fina fodral
Foto: Lotta Silfverhielm

Mjuk bok med lås

Du behöver:
·litet kollegieblock
·styv kartong
·litet hänglås
·öljetter att sätta fast hänglåset i
·ett snyggt tyg

När Klas var fem år ritade han en glad tiger. Av teckningen blev det en schablon som trycktes på rosa bomullstyg. Det fick bli omslag till en foto- och minnesbok som är gjord av ett vanligt litet kollegieblock. Ett diskunderlägg gör boken mjuk och med ett hänglås blir den en hemlig dagbok.
1. Rita upp ett par extra pärmar av styv kartong, men gör dem 3 cm bredare i ytterkanten än de pärmar som är. Klistra de nya pärmarna ovanpå de gamla. Skär ut ett hack för låset mitt på yttre kanten.
2. Klipp till och klistra fast en bit av ett diskunderlägg i skumplast så att det täcker spiralryggen och pärmarna.
3. Klipp till tyg för att klä boken. Det ska räcka till båda pärmarnas ut- och insida plus sömsmån.
4. Vänd tygets avigsida utåt och vik som på bilden, så att det blir två stora fickor för pärmarna.
5. Nåla där fickornas sömmar ska vara. Sy sömmarna och vänd tyget med rätan utåt. Stoppa in pärmarna och du har en mjuk tygklädd bok.
6. Gör hål vid hacket genom tyg och skumplast för öljetter. Slå i dem efter anvisningar på förpackningen och sätt dit hänglåset.

Bind själv ditt fotoalbum

Du behöver:
·tjock kartong till 2 pärmar
·tunnare kartongpapper till insidorna
·2 pappersklämmor
·ståltråd eller snöre att binda med
·linjal, hobbykniv, hammare, spik
Det stora ljusblå albumet är hopsytt med grön plastöverdragen ståltråd. Vanligt snöre, bast från en blomsteraffär eller trådsmala elsladdar kan också se fint ut.

1. Skär till två ark av tjock kartong, något större än A4-format. Klistra pressade löv, en vacker bild eller något annat på det ena omslagsarket.
2. Lägg en bunt med tunnare kartongpapper i A4 mellan de tjocka som en hamburgare. Sätt fast alltsammans med två stora klämmor.
3. Dra en linje 2 cm från kanten på ena kortsidan. Skär lätt med en hobbykniv mot linjalen så att det blir en grund skåra där omslaget kan vikas upp.
4. Mät upp punkter med två cm mellanrum. Slå hål med hammare och spik vid varje punkt tvärs genom hela bunten. Sy sedan ihop albumet.

Gör hål tvärs igenom kartongbunten med en spik. I hålen syr du med till exempel ståltråd i snygg färg.

Du kan skära upp skåror i sidorna för att sticka in hörnen på fotona. Eller köp små självhäftande fotohörn att klistra in bilderna med.

…eller klä om ett färdigt

I fotoaffären kan man få små album med genomskinliga plastfickor för fotona. Klipp till ett nytt omslag av svart wellpapp. Skär ut en lucka i omslaget och klistra fast en etikett bakom den. Ett par tigerfrimärken påminner om utflykten till Kolmårdens djurpark. Klistra omslaget runt om det lilla fotoalbumet.

Av: Lotta Silfverhielm

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top