Drick mer mjölk!

Det var huvudbudskapet när organisationen Mjölk­propagandan skred till verket på 1920-talet. Målet var en ökad mjölkkonsumtion som dels skulle gynna de svenska mjölkproducenterna, dels vara till gagn för folkhälsan.

Och kampanjerna visade sig vara minst sagt effektiva.

En av metoderna var att starta så kallade mjölk­barer runt om i landet. Det var ­enkla matställen, precis som öl­sjappen, men till skillnad från dessa skulle mjölkbarerna befrämja hälsa och hygien. Helt i kontrast till ölsjappen, alltså.

Något alkoholtillstånd var det naturligtvis inte fråga om och maten bestod ofta av smörgåsar eller enklare husmanskost, som falukorv eller pannbiff.

Först med självbetjäning

Servicegraden var låg. Till skillnad från andra etablissemang var det självbetjäning som gällde på de flesta ställen – faktiskt var man först i landet med detta system.

Prisnivån var förhållandevis låg och många kunder var arbetare eller ensamstående som bodde utan möjlighet att laga egen mat.

Och det svenska folket hakade på även hemma. Det började drickas mjölk som aldrig förr!

Vid förra sekelskiftet förekom nästan ingen mjölkkonsumtion bland den vuxna svenska befolkningen. Ett halvsekel senare låg förbrukningen på närmare 200 liter per år.

Framgångsrik propaganda

En exempellös propagandaframgång.

1945 köptes AB Mjölk­baren upp av Ica, som skapade en kedja med enklare restauranger under varumärket Ringbaren. Dessa drevs vidare till 1982, men de sista riktiga mjölkbarerna försvann redan i början av 1960-talet.

Idag har mjölkkonsumtionen halverats sedan topp­noteringen efter andra världskriget.