Allt du behöver veta om OS – 33 nörd-fakta att imponera med!

De ­33:e olympiska sommarspelen är igång i Paris. Lär dig mer om ett av världens största sportevenemang. Här får du lite nörd-fakta om du vill imponera på släkt och vänner under sändningarna!

1. Den franske baronen Pierre de Coubertin brukar kallas de olympiska spelens fader. Han trodde att idrott kunde bidra till en fredligare värld och tog initiativ till grundandet av IOK och de första spelen. Inspiration hämtade han från antikens idrottstävlingar.

Pierre de Coubertin, de olympiska spelens fader tillika guldmedaljör i litteratur.

2. Under de första moderna olympiska spelen i Aten 1896 fick bara män delta. Fyra år senare öppnades vissa grenar för ett fåtal kvinnor – till Pierre de Coubertins förtret.

Sommar-OS i Paris blir det första jämställda spelen

3. Sommar-OS i Paris blir det första jämställda spelen då lika många män och kvinnor deltar (5250 vardera).

4. Greta Johansson blev första svenska att vinna ett olympiskt guld vid OS i Stockholm 1912. Hon fick ta ledigt från jobbet några timmar för att ställa upp i simhopps-tävlingarna.

Greta Johansson, vårt svenska hopp i simhopp.

5. I München 1972 presenterades den första officiella OS-maskoten, en randig tax vid namn Waldi som föddes under organisationskommitténs julfest. Årets maskot är den röda mössan Phryges som symboliserar frihet.

Phryges symboliserar frihet.

OS-guld i litteratur

6. Pierre de Coubertin fick ta emot ett OS-guld själv. 1912 ställde han nämligen upp i grenen litteratur med ett ode till idrotten (under pseudonym) och vann ett guld för Tyskland.

7. Under invigningen svär en representant för idrottarna den olympiska eden där de lovar att följa reglerna. Första gången det gjordes var av den belgiske fäktaren Victor Boin inför OS 1920.

8. Även representanter för domare och ledare svär eden. Ledarnas ed lades till först under OS i London 2012.

9. Det är tredje gången som Paris är värd för ett OS, senast var för exakt 100 år sedan.

10. Under OS i Paris tävlas det i en ny gren: Breaking, även kallat breakdance. Nu får äntligen B-Boys och B-Girls chans att göra upp om OS-medaljer.

5 nya idrotter 2028

11. Nästa sommarspel äger rum i Los Angeles och då kommer fem nya idrotter in i programmet, bland annat lacrosse och squash.

12. Citius, Altius, Forlius – Communiter. Så lyder det olympiska mottot. På svenska blir det: snabbare, högre, starkare – tillsammans.

13. 1928 tändes den olympiska elden för första gången utanför arenan i Amsterdam. Tio år senare hölls den första fackelstafetten.

Olympiska elden tänds med hjälp av solen

14. Den olympiska ­elden tänds med hjälp av ­solen. Ett lättantändligt ­material placeras i en para­bolisk spegel som fångar ­solens strålar.

15. Elden tänds i Olympia, Grekland, i närheten av platsen där antikens olympiska spel hölls. När årets fackla skulle tändas i april låg molnen täta över Olympia så man fick använda den eld som tänts under repetitionen dagarna före.

16. OS-facklan har hunnit besöka många platser under åren. Inför OS i Sotji fick den besöka djupet i Bajkalsjön såväl som den internationella rymdstationen ISS.

OS-ringarnas färger

17. De fem olympiska ringarna presenterades första gången 1914. Ringarna står för fem världsdelar och färgerna valdes för att de finns representerade i alla olympiska länders flaggor.

18. Kanadensiske ryttaren Ian Miller är den idrottare som medverkat i flest spel genom tiderna, hela tio OS hann det bli!

Veteranen Ian Miller.

Sveriges första fanbärare på OS i Aten 1906

19. Friidrottaren Bruno Söderström blev Sveriges första fanbärare på OS i Aten 1906. Det dröjde till vinterspelen 1968 innan en kvinna fick hedersuppdraget. Då var det skidåkaren Barbro Martinsson som ledde in den svenska truppen.

Barbro Martinsson fick hedersuppdraget att som första kvinna vara fanbärare 1968. Här tävlar hon i Vinter-OS i Cortina 1956.

20. Maratonloppet vid olympiaden i Stockholm 1912 blev en riktig plåga för de tävlande, med gassande sol och temperaturer över 30 grader. Japanen Siso Kanakuri valde att avbryta loppet i Tureberg där han blev inbjuden på saft och bullar hos familjen Petré innan han tog tåget tillbaka till Stockholm. Det gav upphov till myten om ”Japanen som försvann”.

Japanen som försvann – Siso Kanakuri.

21. Sommarspelen i Saint Louis 1904 är det enda där Sverige inte funnits representerat. Det anses också vara det sämst arrangerade sommarspelen genom tiderna.

Sveriges medaljrekord i OS: 64 stycken år 1920

22. Sverige fick ett riktigt toppen-OS 1920. Under tävlingarna i Antwerpen tog de 261 deltagarna hela 64 medaljer, det är vårt bästa resultat någonsin i ett sommarspel.

23. Ishockeyturneringarna avgörs numera under vinterspelen, men sporten gjorde entré under sommar-OS i Antwerpen 1920. Då spelade man med sju spelare på plan.

24. Ända in på 1990-­talet arrangerades vinter- och sommarspelen under samma år men 1994 separerades de från varandra.

25. En svensk innehar ­rekordet som äldste medaljör i ett sommarspel. Ler­duveskytten Oscar Swahn var 64 år gammal när han vann guld för ­Sverige under OS 1912. Åtta år ­senare ställde han upp igen och då blev det bronsplats. Det hade kunnat bli ännu ett OS men Swahn blev tvungen att lämna återbud på grund av sjukdom.

Vinnande laget i skjutning på löpande hjort i OS 1912. Oscar Swahn, 64 år, är 3:a från vänster.

Ingen åldersgräns för att delta i OS

26. Det finns ingen åldersgräns för att delta i OS utan det är upp till de enskilda sporterna att avgöra hur gammal man måste vara för att tävla. Yngste svensk att vinna en OS-medalj är Nils Skoglund, som just fyllt fjorton när han vann silvermedaljen i simhopp vid OS i Antwerpen 1920.

Två medaljvinnare. Amerikanen Aileen Riggin, 14 år, och svenske Nils Skoglund, 14 år, i OS 1920.

27. Senaste sommar­spelen ägde rum i Japan 2021, efter att ha blivit uppskjutet ett år på grund av pandemin. Men för sex polska simmare slutade resan till Japan i ­fiasko, väl på plats visade det sig nämligen att en administrativ miss gjorde att de inte hade behörighet att tävla.

28. Sedan 1932 års OS i Los Angeles har värdnationerna byggt olympiska byar där de tävlande får bo under spelen. Från början separerades kvinnor och män men sedan 1984 bor de tillsammans i samma by.

Olympiska byn 1932 i Los Angeles.

29. 2019 såldes ett manuskript av OS-pionjären Pierre de Coubertins på auktion för hisnande 8,8 miljoner dollar. Det var då nytt rekord för sportmemorabilia. I manuset beskriver han sin vision för ett modernt OS.

OS-reglerna är kände som Den olympiska Chartern

30. I början av 1900-talet skrevs den första regelboken för hur OS ska anordnas ner. Sedan 1978 är reglerna kända som Den olympiska Chartern.

31. Vid de första olympiska spelen var det bara vinnaren som fick ta emot medalj men sedan 1904 delas både guld- silver- och bronsmedaljer ut. Designen har sett lite olika ut genom åren men segerns gudinna Nike finns alltid med på ena sidan av sommarspelens medaljer.

2024 års medaljer.

32. Under OS i Paris 1900 fick Sverige ta emot en halv guldmedalj. Vi ställde nämligen upp i, och vann, dragkampen tillsammans med Danmark och fick därför dela medaljen på medaljen. Tjugo år senare försvann dragkamp från de olympiska spelen.

Sarah Sjöström har redan tagit flera medaljer i OS. Hoppas det blir fler!

33. Vid senaste sommar­olympiaden tog Sverige nio medaljer, tre guld och sex silver. Statistikföretaget Gracenote spår att årets OS kommer bjuda på lika många medaljer men av ädlare valörer. Enligt deras prognos kan vi vänta oss hela fem guld från bland andra Sarah Sjöström och Daniel Ståhl. Vi håller tummarna!

Ståhlmannen själv, Daniel Ståhl, spås ta medalj.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top