Experten svarar: Skulle vi kunna få vattenransonering i Sverige?

Skulle vi kunna få vattenransonering på riktigt här i Sverige? Bertil Lustig, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten svarar.

FN har räknat ut att varje person behöver cirka 50 liter vatten per dygn för att må bra och undvika sjukdomar. I Sydafrika har man erfarenhet av vattenransonering på just 50 liter per person per dag. Skulle det kunna hända i Sverige?


LÄS ÄVEN: Utmaningen: Använd max 50 liter vatten per dag


– Mig veterligen har vi inte haft någon liknande vattenransonering i Sverige, och jag tänker också att det blir skulle bli svårt att kontrollera så att ingen använder mer än 50 liter… Men det vi har haft är mer allmänna uppmaningar, som bevattningsförbud på vissa orter, till exempel i sydöstra Sverige, när grundvattennivåerna har varit låga. Klimatförändringarna gör ju att vi generellt nu får mer regn än tidigare, men också att det i perioder kan uppstå torka. 

Alltid bra att följa MSB:s råd

– Situationen här är ju inte alls lika allvarlig som den till exempel är i Sydeuropa, men brist på rent vatten kan ju också uppstå av andra skäl. För många år sedan så förorenades dricksvattnet i Östersund av parasiter från Storsjön och under lång tid gick vattnet inte att dricka utan att kokas. 


LÄS ÄVEN: 4 enkla sätt att spara på vatten


– Man kan förstås tänka sig att en krissituation där något går sönder på vattenverket också kan orsaka brist på rent vatten. Oavsett är det som privatperson alltid bra att följa MSB:s råd om att till exempel ha dunkar hemma, så att man kan gå och hämta rent vatten från tankbilar ifall krisen kommer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top