Utmaningen: Använd max 50 liter vatten per dag

I vår serie Utmaningen är vår reporter Marina Nilsson försökskanin i en rad konsumentexperiment där vår krisberedskap, sårbarhet och anpassningsförmåga sätts under lupp. Del 5: Klara dig på 50 liter vatten om dagen.

Vi är vana vid full fors från kranen, och att obekymrat duscha, spola, vattna och dricka oss otörstiga.

Jag testar en enda dag med vattenransonering. Och får en jobbig inblick i vårt mest oumbärliga bekvämlighetssystem…

I en akut situation skulle vi kunna klara oss på cirka tre ­liter vatten om dagen.

Men efter bara några dagar så ökar hälsoriskerna med så lite vatten. FN har räknat ut att varje person behöver cirka 50 liter vatten per dygn för att må bra och undvika sjukdomar. Att klara sig på detta blir alltså utmaningen!

Jämfört med de cirka 140 liter per person och dygn som vi i Sverige förbrukar idag, så är den här utmaningen alltså ett ganska rejält sparpaket som i synnerhet drabbar hygienvanorna. Vanligtvis lägger vi ju ungefär 60 liter på duschen och hela 30 liter spolas ner på dass. 

Sambon tar tid när jag duschar – jag håller mig väl under maxtiden på 90 sekunder. 14 liter vatten gick åt.

Spola EN gång om dagen

Redan vid planeringen av utmaningen står det alltså klart. Vi har en toalettsituation … Vattenexperterna i Sydafrika, där man har erfarenhet av just ransonering på precis 50 liter, har räknat ut att detta i praktiken innebär EN toalettspolning om dagen. Det finns till och med en slogan för att komma ihåg principen. 

”If it’s yellow let it mellow, if it’s brown flush it down”.

Fritt översatt: ”Om det är gult, låt det stå, om det är brunt spola på”.


LÄS ÄVEN: 4 enkla sätt att spara på vatten


Nog för att detta skulle vara en ”rolig” kom-ihåg-lapp att sätta upp på kontoret, men jag bestämmer mig ändå omgående för att detta blir en dag då det passar bäst att jobba hemifrån. 

Det finns förstås många andra sätt att göra toalett på, men att gräva en grop blir svårt när man bor i lägenhet. Cityalternativet, ifall krisen kommer på riktigt, verkar ­enligt Google vara att hälla en påse kattsand i en spann och göra sina behov i den…

En liten kopp kaffe innehåller 1,25 dl, men för att odla fram kaffebönorna i den så har det behövts hela 130 liter vatten.

Duscha 90 sekunder

Jag försöker skölja av mig obehagsbilderna av denna mänskliga kattlåda med en morgondusch, som enligt reglerna får vara högst 90 ­sekunder lång. 

Min sambo sitter hjälpsamt med i badrummet och tar tiden, sätter stopp när jag stänger kranen och drar igång urverket igen när det är dags att skölja ur hårbalsam. 

Jag som älskar att bada i 400 liter vatten tycker ändå att det inte är en sån svår utmaning att klara sig på ynka 14. Blev till och med klar 20 sekunder tidigt!

10 liter vatten går åt till diskmaskinen.

Det går betydligt sämre i köket. 

Eftersom vi är fyra i familjen och kan lägga ihop våra vattenransoner, så kan vi fortsätta att köra diskmaskinen en gång om dagen, om vi ägnar oss åt lite diskmaskins-tetris. Men värre är det med saker som behöver handdiskas. En smutsig gjutjärnspanna med rester efter stekt potatis kommer väl att kräva halva budgeten för att bli ren. Tills jag kommer på att den faktiskt kan puttra rent på spisen med några ynka deciliter vatten och en droppe diskmedel. Genialt!

Handdisk drar mer än maskindisk. Blendern krävde två liter för sköljning och disk.

Toalettsituationen …

Mindre smart känns som sagt toalettsituationen. Det är ett stort kliv från den vanliga personligheten att kissa och sedan bara strunta i att spola. Väldigt o-mammigt beteende faktiskt. Vad blir nästa steg? Ska jag börja slänga tomma toarullar på golvet? 


LÄS ÄVEN: Experten svarar: Skulle vi kunna få vattenransonering i Sverige?


Att få vattenbudgeten att räcka till dryck och matlagning är däremot inga problem alls. Som tur är räknar vi ju inte ”virtuellt vatten” i det här experimentet. En liten kopp kaffe innehåller 1,25 dl, men för att odla fram kaffebönorna i den så har det faktiskt behövts hela 130 liter.

När klimatuppvärmningen får våra glaciärer att smälta, så stiger visserligen havsnivåerna, och man kan tycka att framtidens problem snarare kommer att vara ”för mycket vatten”. Men med glaciärisar borta så går världens odlingar miste om en viktig sötvattensreserv av smältvatten. Mestadels drabbar detta bönder i området kring Himalaya där cirka 1 miljard människor bor, men vi kommer förmodligen alla att påverkas när världens jordbruk upptäcker att det inte bara är att vrida på en kran längre.

Summering av utmaningen 

Tidsrymd: En dag

Svårighetsgrad: 4 av 5. Svårt, men klarade ändå målet. Utan diskmaskin i hemmet hade det dock inte gått alls. Kanske vänjer man sig vid toalettsituationen, människan har trots allt inte alltid haft wc, men att bara ha ”råd” att spola en enda gång var det i särklass jobbigaste.

Lärdomar: Som vid alla andra utmaningar inser jag hur lätt det ändå är anpassa sig efter en mer resurssnål situation. Den där bondmoran som inte vill gå till brunnen i onödan ligger tydligen kvar precis under ytan. 

Misslyckade försök: Vid fyra tillfällen kommer jag ändå på mig själv med att stå och skölja en kastrull/tallrik/kanna under rinnande vatten. 

Detta tar jag med mig: Allt vatten mättes upp med litermått, men dricksvattnet på 3 liter fyllde jag två stora pet-flaskor med. Att på det här sättet alltid ha kylt vatten i kylen kommer jag att fortsätta med. Smart och gott!

Jag höll mig under vattenbudgeten

Så var min vattenbudget* per dag och person – och så mycket använde jag.

  • 1 dusch i 90 sekunder = 14 liter vatten. Jag klarade det på 70 sekunder = 3 sparade liter!
  • 2 x ansiktstvätt och tandborstning = 3 liter vatten. Gick plus minus noll.
  • 3 liter dricksvatten. 2 liter räckte till både dricksvatten samt kaffe och te =  1 sparad liter.
  • 3 liter till matlagning. Att värma rester till lunch krävde inget. Lagade sedan vattensnål middag på kycklingklubbor, lök, potatis och morötter som fick koka i cirka 1 liter vatten = 2 sparade liter, plus blev god buljong över!
  • 1 toalettspolning = 9 liter vatten. Jag följde reglerna och förbrukar min spolning redan på morgonen. Förfärar sedan familjen genom att inte spola efter mig…
  • 1 disk = 4 liter vatten. Här drar det iväg! En full diskmaskin kräver cirka 10 liter, så ensamhushåll kan köra en disk var tredje dag. Men eftersom vi är fyra blir det faktiskt en gemensam daglig maskin, och 6 liter över till handdisk! Alla dessa extraliter försvinner dock snabbt. Bara blendern behöver två liter för att sköljas och diskas ren från geggig smoothie. Flera gånger kommer jag också på mig själv att spola i kranen av misstag. Reflexen att skölja rent saker är väldigt stark, och kontot övertrasseras därför med minst 5 liter.
  • 1 tvätt = 14 liter vatten. Tvättmaskinen kräver 40–50 liter, så ensamhushåll kan köra en full tvättmaskin cirka var fjärde dag, men ett hushåll på fyra kan tvätta en mycket mixad maskin om dagen. Check på den! 

= Totalt: 50 liter. Varav jag förbrukade 49 liter.

* Vattenbudgeten kommer från myndigheternas rekommendationer vid 50 liters ransonering i Kapstaden, Sydafrika.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top