”Min bror kommer bråka om arvet – hur förbereder jag mig juridiskt?”

De senaste 20 åren har min bror inte brytt sig om mamma och pappa. Trots det vet jag att han kommer sätta sig på tvären när det är dags att dela upp arvet.

Mina föräldrar är gamla och skröpliga nu och de har säkert inte så lång tid kvar, tyvärr. Naturligtvis hoppas jag att de lever länge än, men ska man vara realistisk så …

Jag har ett syskon, en bror, och vi har aldrig kommit bra överens. Han bor utomlands och har de senaste 20 åren inte alls brytt sig om mamma och pappa. Det är jag som har funnits där för dem och det kommer att bli jag som får ta hand om allt det jobbiga när de har gått bort.


LÄS ÄVEN: Britt: ”Vi syskon har slutat prata med varandra på grund av arvet”


Jag vet att när den dagen är här kommer det att bli bråk om arvet. Jag vill att allting ska gå rätt till och att det blir en rättvis fördelning. Men min bror kommer att sätta sig på tvären, det vet jag. Därför undrar jag hur jag ska förbereda mig juridiskt inför kommande bodelning och arvskifte. Tacksam för svar.

Prenumerant-tant

Juristen Arne Larsson svarar:

Som jag förstår det är ni två gemensamma barn till era föräldrar, och om föräldrarna är gifta, så ärver de varandra. Det innebär att när den första föräldern avlider, är det den andra föräldern som ärver hela kvarlåtenskapen. Fördelningen mellan dig och din bror sker alltså först efter att båda era föräldrar har avlidit.

Du skriver att du och din bror aldrig har kommit överens, men det innebär kanske inte att det måste bli bråk om arvet efter era föräldrar. Eller finns det någon särskild omständighet som du tror att din bror kommer att ifrågasätta?


LÄS ÄVEN: Vem ärver? 11 viktiga fakta att känna till


Om det till exempel har förekommit större gåvor från dina föräldrar till dig, så ökar givetvis möjligheten att det blir bråk. I synnerhet om föräldrarna har angivit att gåvorna inte ska avräknas som förskott på ditt arv efter dem. Ett testamente som innebär en ojämn fördelning av arvet kan givetvis också innebära att arvingar bråkar med varandra.

Om det finns testamente eller om det har förekommit gåvor, så kommer detta fram vid bouppteckningen efter den först avlidna föräldern. Jag kan inte se att det är så mycket som du själv kan förbereda juridiskt innan dess. Skulle det visa sig att det inte finns något att bråka om, och om det inte heller finns några omständigheter som kan ifrågasättas när den siste av era föräldrar avlider, så blir det kanske inte något bråk om arvet.

Arne

Artikeln publicerades först hos Hemmets journal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top