10 saker du inte visste om Alla hjärtans dag

Under högarna av sockriga geléhjärtan döljer sig en delvis rätt makaber historia. Pisk med blodiga gethudar, nakenchocker och väldigt, väldigt elaka brev. Men det är snällvarianten av Valentins dag som så sent som 1985 skrevs in i den svenska kalendern.

Alla hjärtans dag kan praktiskt användas för att bestämma valfri svensks generationstillhörighet. 

Är du under 40 år säger du nog sånt som: 

”Alla hjärtans dag har jag firat sedan vi bakade kärleks­mums den dagen i förskolan. Självklart glömmer jag inte att köpa rosor.” 

Men är du över 40 år är det troligare att du utbrister: 

”Alla hjärtans dag? Det är bara kommersiellt tjafs. Köpa röda rosor – nej tacka vet jag en bukett tulpaner. Vilken dag som helst!” 


LÄS ÄVEN: Quiz: Vad kan du om kärlek?


Det är ett intressant fenomen hur en högtidsdag kan vandra geografiskt. Från en obskyr och vindränkt fruktbarhetsfest hos romarna på 300-talet, via 1300-talets Storbritannien och Frank­rike där kvittrande fåglar inspirerade till en romantisk dag. Sedan ökade Valentin-­firandet över århundradena, utvandrade med engelsmännen till USA, Australien och Kanada, peakade när de moderna tryckpressarna kom och spottade ut miljontals av romantiska Valentinkort med amoriner, hjärtan och kvittrande fåglar. Slog stort i Mexiko, Sydkorea och Filippinerna. Och 1956 hade någon pigg pr-människa från stora varuhuset NK i Stockholm varit på studiebesök i USA och beslöt att försöka introducera den ”lustiga amerikanska Valentin-traditionen – den namnsdag i februari då herrar och damer, pojkar och flickor, uppvaktar varandra med små presenter i trevliga paket”.

Det skulle ta nästan 30 år till innan vi svenskar lite valhänt anammade den nya traditionen. 1985 blev 14 febru­ari Alla hjärtans dag. 

1. Den romerska vårfesten firade fruktbarheten med djuroffer

Den romerska vårfesten Lupercalia som firades i mitten av februari för att fira fruktbarheten var inget litet snällt tårtkalas. Det inleddes med att man offrade en get och en hund! Sedan smetade nakna män in slamsor av gethuden med blod och sprang runt med dem och daskade både kvinnor och sädesfält med dem. Det skulle ge rika skördar och många nya glada barn. 

Vinet flödade och alla unga kvinnor fick skriva sina namn i en urna och alla unga män fick dra varsitt namn. Det här var långt innan Tinder och andra dejtingsajter, och urn-metoden var väldigt effektiv. Draget namn gällde, par bildades och inte sällan resulterade det i bröllop. 

Lupercalia, den uppsluppna romerska vårfesten är igång. Men till sist satte påven ner foten.

Men påven Gelasius satte i slutet av 400-talet stopp för den hedniska upprymdheten. Och inrättade istället den 14 februari som en kristen helgdag till Sankt Valentins ära. Men det finns olika bud om vilken Valentin som avses. Det kan vara en präst som avrättades 270 e kr sedan han bland annat gett en ung flicka synen åter och eller kärat ner sig i henne och skrivit brev från fängelset ”Från din Valentin”. Eller så en annan helig man som vigt unga par mot kejsarens förbud mot ­äktenskap – han tyckte att ogifta blev bättre soldater. 

2. Namnet Valentin

 Namnet Valentin kommer från latinets valens och betyder stark och frisk. Det finns 8 308 svenska män som heter Valentin och har namnsdag 14 februari. 

Kärleks­hälsningar på gång. Men i Storbritannien var det tidigare vanligt att skicka ”ättiks-valentin”.

3. Alla hjärtans dag

I stället för att direkt översätta det engelsk­språkiga Valentine’s day valde man i Sverige ett namn i kalendern som skulle passa ihop med redan invanda Mors dag och Fars dag, så därför firar vi just Alla hjärtans dag. 

4. Elaka anonyma brev i Storbritannien

 I Storbritannien var det under 1800-talet minst lika vanligt att skicka ”ättiks-­valentin” som att skicka kärlekshälsningar. Det var elaka och hånfulla anonyma brev till ovänner, hyresvärdar, kollegor och ­andra. Ibland så infamt elaka att brevbärarna vägrade att bära ut eländet. 

Geoffrey Chaucer.

5. Därför har Valentindagen med kärlek att göra

 Författaren Geoffrey Chaucer (1340–1400) han som skev skrev Canterbury Tales och dessutom var astronom, poet och statsanställd och känd som den engelska poesins fader kan faktiskt även vara Alla hjärtans dags fader. För hans diktrader är de första som helt klart anger att Valentindagen har med kärlek att göra: 

”For this was sent on Seynt Valentyne’s day /Whan every foul cometh ther to choose his mate” 

(”Detta skickades på Sankt Valentins dag / då varje fågel kommer för att söka sin maka”)


LÄS ÄVEN: Så dejtade vi förr och nu – inklusive ordlista för nätdejtare


6. Kärleksbreven skulle helst skickas anonymt

Valentinhälsningar skulle man förr helst skicka anonymt till den man älskade. Såna kärleksbrev sändes redan på 1400-talet. I mitten av 1700-talet var det vanligt i Storbritannien att man skickade hälsningar och små gåvor till vänner och kärlekar den 14 februari. 

7. Vänskapens dag i Finland

 I Finland firar man vänskapens dag 14 februari. ”Det kan bero på att det i början var kvinnorna som tog till sig dagen. Det passade inte de finska karlarna, utan det var kvinnorna som började skicka vändagskort till varandra”, som folkloristen Carola Ekrem uttryckt det. 

8. Firandet slog igenom efter vykortens tid i Sverige

I Storbritannien och USA sändes säckvis med ­Valentin-vykort under 1800-talet. Vanligaste motivet var fåglar, hjärtan, amoriner och älskande par. Men i Sverige slog Alla hjärtans dags-­firandet igenom så sent att vykortens tid var förbi. Det blir säckvis med hjärt-emojis ­i mobilerna istället. 

Julias balkong i Verona kanske kan inspirera till ett vackert kärleksbrev?

9. Skriv ett kärleksbrev till Julia i Italien

Om du lagom till Alla hjärtans dag skriver ett kärleksbrev till Julia (som i Romeo och Julia) och skickar det till Verona i Italien kan du vinna både en flott reservoarpenna och världsvid berömmelse.  ”Cara Giulietta” (Kära Julia) börjar du och så skriver du det vackraste, romantiska brev du kan.  

Det hela började 1930 då Ettore Solimani som skötte om Julias grav i Verona började läsa alla brev som besökare lämnade vid graven. (Jo, Julia är en fiktiv person men det finns en krypta under klostret San Francesco al Corso som sägs vara Julias grav).  Ettore blev så rörd av de vackra brev han läste att han började besvara de brev som hade avsändare och undertecknade med ”Julias sekreterare”. Numera är det volontärer som läser alla brev och utser pristagarna som skrivit de vackraste breven. Alla brev läses, översätts och arkiveras. Mer info: julietclub.com

10. Så blev röda roser symbolen för kärlek

Den grekiska gudinnan Afrodite, som är kärlekens och fruktbarhetens gudinna, stack sig en dag på en tagg på en vit ros och hennes blod färgade blomman röd – så blev röda rosor symbolen för kärlek säger myten. Tro det den som vill, men blomsterhandlarna är i alla fall jätteglada över försäljningen 14 februari.

Källor: ”St Valentine’s: History of Valentine’s day” av Natalie E Collins, “Facts about Valentine and Valentine’s day” av Virgil Woods, Institutet för språk och folkminnen, Historiska Media, Nordiska Museet m fl.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top