Det här ska du göra när en närstående dör – checklista från det sista andetaget till begravning

Att sörja en nyss avliden anhörig kan göra ofattbart ont. Och ändå, mitt i smärtan måste ett arbete göras. Här är allt som ska uträttas för att föra någon tryggt i jorden, den sista färden – steg för steg.

1. Stanna klockan och säg till

Om du vakar på ett sjukhus, ett vårdhem eller liknande när någon dör, säg till närmaste personal, som i sin tur kontaktar en läkare för att bekräfta dödsfallet. Sker dödsfallet i hemmet eller på annan plats, ring 112. Då skickas personal till platsen.Det är alltid en läkare som utfärdar dödsattesten.

2. Berätta för släkt och vänner

Som nära anhörig är du skyldig att meddela de andra i dödsboet. Där ingår maka eller make, barn, barnbarn – alla tänkbara arvtagare.

Ta hjälp om det behövs, för att meddela grannar, arbetsgivare och övriga berörda. Ring, skriv eller använd Facebook, om det känns bra. Se till att eventuella husdjur tas om hand.

OBS: Dödsattesten skickas till Skatteverket. Den vägen får banker, försäkringsbolag och myndigheter veta vad som hänt. 

Avsluta konton på sociala medier, eller be om att göra dem till minneskonton. Du behöver en kopia på dödsfallsintyg från Skatteverket.

3. Ta hand om kroppen

På sjukhus och institutioner har begravningsbyråerna avtal om hämtning av kroppen till bårhus, men i hemmet brukar tillkallad personal inte sköta det. Kontakta en begravningsbyrå för hjälp med transporten.

Kostnad: Varierar, men räkna med ca 3 000 kronor för en resa på en mil.


LÄS ÄVEN: Vem ärver? 11 viktiga fakta att känna till


4. Ta ett personligt avsked

Som anhörig kan du alltid begära att få se den döda. På ett sjukhus kan det ofta göras där, men har kroppen förts till ett bårhus kan du behöva boka tid.

5. Planera begravningen 1 – vad ville den döda?

Avskedet vid kistan sker ofta till stilla musik. Men man kan också välja till exempel fågelsång. Foto: Getty Images

Svårt sjuka människor har ofta hunnit skriva ner eller berätta något, men om dödsfallet går fort är det inte alltid så. Ta reda på om den bortgångna kan ha ha fyllt i Vita arkivet, Begravningsarkivet eller Livsarkivet. Olika begravningskedjor har olika namn. Finns något skrivet hemma hos den bortgångna? Försök kontrollera.

6. Planera begravningen 2 – vad vill du?

Vita arkiv etc är inga juridiska dokument, bara önskemål. Det är du och andra anhöriga som bestämmer hur jordfästningen ska ske.

Ni kan göra det själva, men de allra flesta vänder sig till en begravningsbyrå för råd och stöd. Det första besöket är som regel kostnadsfritt och ni kan pröva olika byråer. När ni bestämt er för att gå vidare beror priset helt på vilka tjänster ni ber om. Se längre fram!


LÄS ÄVEN: Begravningsrådgivaren: ”Jag är ofta den första den sörjande möter”


7. Planera begravningen 3 – tid, plats och ceremoni

Här måste nära anhöriga (dödsbodelägare, se ovan) komma överens, och det kan brådska. I Sverige vill de allra flesta nu ha begravningar på fredagar eller lördagar, och tiderna då kan inte alltid räcka till i kapell och kyrkor. Andra veckodagar är som regel enklare.

Kom ihåg – den döda ska begravas inom en månad.

Paketbegravning

Finns på de flesta begravningsbyråer, och kan kosta allt från 10 000 kr och uppåt beroende på tillval, urna, kista etc. Som regel ingår inte kringarbete som inbjudningar, annons, tackkort och minnesstund. De allra billigaste paketen sker utan ceremoni eller officiant.

8. Annonsera i tidningen

Inget krav, men viktigt för att alla ska få kännedom om begravningen. Här klargör man om alla kan komma, bara inbjudna eller enbart de närmast anhöriga.  Ev. klädsel och minnesstund meddelas.

Kostnad: Från 6 000 kr och uppåt i en stor dagstidning som Dagens Nyheter. Lokalpress något billigare.

9. Kyrklig eller borgerlig begravning?

Var den döde medlem i Svenska kyrkan kostar ceremoni och jordfästning ingenting, men sker då också efter kyrkans regler. Psalmer ingår, en präst förrättar ceremonin, en kantor spelar.

Vid en borgerlig begravning bestämmer man allt själv, vare sig man vill ha koltrastsång eller AC/DC till defileringen. Men man får betala för den officiant man väljer och en del annat som ingår.

Dock: Tillgång till ceremonilokal, kremering, gravplats och transporter till dessa ingår i begravningsavgiften via skatten.

Kostnad: Officiant ca 4 000–7 000 kr. Musiker ca 1 000–4 000 kr

10. Beställa blommor/krans till begravningen

Foto: Getty Images

Kostnad: Räkna med minst 2 000 kr för en kistdekoration. En enkel begravningsbukett från ca 500 kr. Kransar från ca 2 500 kr.

11. Beställa programkort till ceremonin

Om du/ni inte gör dem själva:

Kostnad: Räkna med runt 1 500 kr för 50 st fyrsidiga programkort.

12. Ordna minnesstund

Kostnad: catering med smörgåstårta, dryck, kaffe och kanske biskvi, ca 350-400 kr per kuvert. För en lokal, stor variation i landet, men räkna med 4 000 – 5 000 kr. Kyrkornas samlingslokaler kan vara gratis eller ta ut avgifter.

13. Kremering eller kistbegravning?

Kremering och spridning av askan i minneslund ingår i begravningsavgiften. Köper man inte en urna sprids stoftet med en lite finare kartong eller påse. Vill man ha en vanlig gravplats ingår även det, men för en askgrav med skötsel får man betala.

Kostnad: Varierar, men i Stockholm är avgiften 5 000 kr inklusive underhåll i 25 år.

”Fattigbegravning”

Alla kommer faktiskt i jorden. Även om anhöriga saknas eller inte bryr sig alls. Begravningsavgiften via skatten täcker alla kostnader för transporter, kremering och spridning i minneslund, men någon ceremoni ingår inte.

14. Beställa gravsten

En sten kan i princip bli hur dyr som helst. Numera kan man dock minska kostnaden genom att beställa en återanvänd sten, som slipas om och får nya inskriptioner.

Kostnad: Ny, enkel, liggande eller stående mindre sten med kort text, ca 10 000 kr.

15. Skicka tackkort

Till dem som varit på ceremonin eller på annat sätt visat sitt deltagande, till exempel via kondoleansblommor.

Kostnad: Enklare tackkort ca 1 300 kr för 50 st. Porto tillkommer. 

Källor: Conny Sohlberg och Mio Rubin, Fonus, efterlevandeguiden.se, Skatteverket, Svenska kyrkan, Interflora

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top